ARPIM, reacție după anunțul Ministerului Sănătății privind suspendarea exportului paralel

acces-medicamente

Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) a transmis astăzi o reacție cu privire  la proiectul Ministerului Sănătății care prevede suspendarea exportului paralel pentru 125 de citostatice și 47 de imunosupresoare.

“ARPIM salută măsurile anunțate de Ministerul Sănătății pentru facilitarea accesului pacienților la medicamentele de care au nevoie, interzicerea exportului paralel pentru unele medicamente fiind o măsură care poate avea doar caracter temporar. Este nevoie de soluții pe termen lung, care să rezolve în mod real disfuncționalitățile observate în asigurarea pacienților cu medicamentele necesare. ARPIM este pregătită în orice moment să sprijine Ministerul Sănătății pentru identificarea și implementarea lor”, a declarat Dan Zaharescu, Director Executiv ARPIM, în contextul deciziei Ministerului Sănătății de a suspenda temporar exportul paralel în cazul unor medicamente citostatice și imunosupresoare”, se arată în comunicatul transmis de asociație.

„ARPIM își reafirmă, pe această cale, deschiderea către un parteneriat cu autoritățile naționale competente din domeniul sănătății pentru găsirea unor soluții viabile pe termen mediu și lung, care să prevină apariția unor crize în asigurarea pacienților romani cu medicamentele necesare”, mai scrie în același comunicat.

Proiectul de suspendare a exportului paralel, în dezbatere publică

 

Proiectul care reglementează măsura de suspendare, pentru o perioadă de șase luni, până în 31 martie 2020, a distribuției în afara teritoriului României a  125 de citostatice și 47 de imunosupresoare care risc crescut de discontinuitate în aprovizionare a fost pus în dezbatere publică vineri.

„Am pus acest ordin în dezbatere publică tocmai pentru a putea discuta, pentru a putea găsi soluții, dar decizia noastră este luată. (…) Decizia Ministerului Sănătății a fost luată ca urmare a notificării venite din partea specialiștilor din cadrul Agenției Naționale a Medicamentului, instituția cu atribuții în monitorizarea și supravegherea pieței medicamentului, care au primit o serie de sesizări din partea pacienților și specialiștilor privind lipsa acestor medicamente necesare tratamentului pacienților cu cancer sau al celor care au făcut transplant. Ca ministru nu pot să ignor semnalele și trebuie să folosesc toate pârghiile pe care le am. Nu putem să stăm să ne uităm cum pacienții sunt lipsiți de aceste medicamente și sunt trimiși în străinătate să le cumpere, la un preț dublu sau triplu”, a declarat Sorina Pintea.

Ministrul a precizat că proiectul va rămâne în dezbatere publică cel mult 1o zile.

„Știm cel mai bine că în România este cel mai mic preț. Dar avem produse care sunt vândute inclusiv sub acest preț, pentru că noi avem un preț de referință generic care este mai mic decât acela. Lucru nu tocmai corect. Acest aspect îl vom regla. În momentul în care într-o țară aceste medicamente sunt mai scumpe, probabil că există intenția comercială, normală de altfel pentru o firmă, de a vinde acolo, dar și producătorii și distribuitorii au obligația de a respecta serviciul public, care înseamnă asigurarea nevoilor pieței interne. Ori am analizat, spre exemplu, situația unui distribuitor care are în portofoliu 13 produse citostatice și 11 discontinuități. Am cerut autorizațiile de export emise și am observat că pe aceste produse cu discontinuități are autorizație de export. Pe care trebuie să i-o acordăm, atâta timp cât nu avem o limitare a exportului. Am analizat apoi alt furnizor. Am văzut că se repetă situația și cred că decizia pe care am stabilit că o luăm în acest moment este foarte bună pentru pacient”, a spus Sorina Pintea. Aceasta a adăugat că există și intenția de a modifica taxa de clawback.

 

 

 

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.