ARPIM: România aduce, în medie, un medicament inovator la 43 de luni după aprobarea în UE

Timpul mediu în care România reușește să aducă un tratament inovator este de 43 de luni de la aprobarea lui de către Agenția Europeană a Medicamentului. Este semnalul de alarmă tras de Alina Culcea, președintele Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM).

”De câțiva ani ne confruntăm cu criza medicamentelor în România și toate măsurile luate au fost de formă, nu de fond”, a subliniat Alina Culcea.

”Este trist să ne aflăm pe ultimele locuri în UE la tot ce înseamnă indicatori de performanță în sănătate”, a adăugat ea.

Alina Culcea a subliniat că taxa ”clawback a ajuns astăzi la 27% din vânzările companiilor farmaceutice”, iar industria se așteaptă ca ”în primul trimestru al acestui an, clawback să ajungă la peste 30%, lucru care este îngrijorător”.

Ea a mai precizat că, în condițiile în care anul trecut taza clawback a dus la dispariția a aproximativ 70 de molecule inovatoare, în ultimii ani au fost introduse în România numai 100 de molecule noi.

Declarațiile au fost făcute în cadrul Forumului de Sănătate Publică care își propune crearea unei platforme de discuții intersectoriale, între factorii de decizie (legislatori, executive) din zonele de sănătate, economică, financiară, educație, socială  profesioniștii din domeniul sanitar, educație, social – autorități locale – societate civilă și mass-media.

Evenimentul este organizat de către Sănătatea Press Group în parteneriat instituțional cu Școala Națională de Sănătate Publică, Management și Perfecționare în Domeniul Sanitar, sub egida Comisiei pentru Sănătate și Familie – Camera Deputaților și a Comisiei pentru Sănătate Publică – Senatul României.

Tematicile generale ale Forumului de Sănătate Publică sunt:

 •  Politici de sănătate publică – situație actuală & perspective viitoare
  • Politici de sănătate publică – situație actuală & perspective viitoare
  • Servicii de sănătate comunitară
  • Serviciile sociale în sănătatea publică
  • Provocări de mediu în relație cu sănătatea publică
  • Imunizarea împotriva bolilor transmisibile
  • Prevenția bolilor netransmisibile cu impact major asupra sănătății populaționale: diabet zaharat, boli cardiovasculare, boli respiratorii
  • Programe de screening împotriva bolilor netransmisibile
  • Educația pentru sănătate
  • Asigurarea resursei umane în intervențiile de sănătate publică

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.