Asigurarea consilierii psihologice a pacienților cu afecțiuni oncologice reprezintă un punct important pe care reprezentanții autorităților, dar și ai asociațiilor profesionale medicale și ai asociațiilor de pacienți l-au dezbătut în cadrul unei prime dezbateri de miercuri, de la Parlament, ce a avut ca temă ”Supraviețuitorii de cancer. Accesul la servicii de psihologie și psihoterapie oncologică”.
În cadrul dezbaterii, s-a adus în atenție, pe lângă consilierea psihologică, și două propuneri legislative, care vizează declararea primei duminici din luna iunie ca Ziua Națională a Supraviețuitorilor de Cancer, precum extinderea riscurilor asigurate astfel încât orice asigurat în condițiile ordonanței de urgență privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate obține drepturi inclusiv în cazul în care îngrijește un pacient bolnav de cancer, în mod similar cazului în care îngrijește un copil bolnav.
”Am depus o inițiativă legislativă care dă posibilitatea aparținătorilor pacienților cu cancer să însoțească pacientul pe toată perioada de tratament. Durata de acordae a concediului și a indemnizației pentru îngrijirea pacientului cu afecțiuni oncologice este de cel mult 45 de zile calendaristice în interval de un an pentru un pacient. Am considerat ca acest lucru atât de necesar să se întample pentru că pacientul oncologic are nevoie de iubire, de sprijin. Aceasta este prima modificare legislativă. A doua este ca pe perioada tratamentului oncologic, din momentul în care pacientul află diagnosticul, să poată beneficia de consiliere psihologică. Studiile au arătat că 30% dintre pacienții oncologici pierd lupta cu boala pentru că mental nu mai pot lupta. Și nu doar pacienții să beneficieze de consiliere, ci și aparținătorii. Rămân sechele și pentru aparținători. Cred că specialăștii trebuie să intervină și să îi ajute să depășească această perioadă”, a declarat senatorul Nicoleta Pauliuc, inițiatorul proiectelor de lege.
De altfel, prin existența acestor servicii de psihologie oncologică se dorește și o aliniere a țării noastre la celelalte state europene.
”Acest demers abordează o problemă directă a societății. Medicina a evoluat foarte mult, cu atât mai mult în ceea ce privește îngrijirea pacienților cu boli cronice. Din păcate, pentru mulți pacienți oncologici diagnosticul e o sentință. Știința înăa ne oferă o alternatiăa. Ttrebuie să accepăam această schimbare de paradigmă. Trebuie să ne aliniem standardelor europene și să avem pacienții în mijlocul serviciilor de sănătate. Orice persoană diagnosticată cu cancer în România trebuie să beneficieze de același tratament ca în afară, la standarde europene, la fel ca în Franța, Germania etc. Ar trebui schimbată paradigma în care sunt făcute politicile de sănătate. Trebuie să vedem care sunt cele mai bune servicii și care sunt variantele cele mai bune pentru servicii psihologice. Oriunde ai trăi în România trebuie să ai acces la servicii psihologice pentru acești pacienți, la sprijin psiholog. Trebuie să avem un plan foarte clar ca să facema cest lucru, să stabilim un plan de acțiune”, a menționat Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, în cadrul dezbaterii.
Necesitatea serviciilor de psiho-oncologie a fost subliniată și de prof. dr. Daniel Coriu, medic hematolog și președinte al Colegiului Medicilor din România.
”Consider că în astfel de situații, dar și pentru a ajuta pacientul să aibă o complianță mai bună mai ales în bolile cronice, atât medicul, cât și aparținătorul și, bineînțeles, pacientul trebuie să fie sprijinit de psiholog. Cu atât mai mult în oncologie, cred că acest suport psihologic este extrem de important pentru toate părțile implicate. După cum știm cu toții, o stare psihică bună influențează pozitiv atât aderența la tratament, cât și pronosticul evoluției afecțiunii. Însă pentru ca pacientul să aibă o stare psihică bună, este important ca persoanele care îl îngrijesc – fie că vorbim de medic sau de aparținător – la rândul lor să aibă o stare psihică adecvată. Acest lucru nu este ușor, în condițiile în care, de multe ori, medicul, de exemplu, este cel care trebuie să își asume și rolul de psihoterapeut atât pentru pacient, cât și pentru aparținător. Medicul trebuie să fie ajutat de politici de sănătate care să vină în sprijinul activității sale. (…) Aș vrea să mai atrag atenția asupra unui aspect. Este important ca suportul psihologic să nu rămână pe hârtie, ci ca implementarea sa să meargă până la capăt și ca toți cei vizați să poată să beneficieze, fără obstacole, de el. Iar pentru aceasta este nevoie de investiții, care trebuie făcute cu celeritate”, a subliniat prof. dr. Daniel Coriu.
Pe de altă parte, vicepreședintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Adela Cojan, a menționat că suprotul psihologic este esențial nu doar în cazul pacienților oncologici, ci și pentru personalul medical care îngrijește astfel de pacienți.
”Suportul psihologic este necesar nu doar în cazul pacienților și al familiei acestora. E necesar și pentru personalul medical pentru că încărcătura emoțională este mare. Stresul, oboseala, încărcătura emoțională îl poate îmbolnăvi pe medic. Ne-am străduit cât am putut să îmbunătățim aria terapeutică în domeniul oncologiei. 40% din fondurile alocate pentru tratamentele curative sunt adresate bolilor oncologice. Salut inițiativa de a dezvolta acest segment deoarece o astfel de inițiativă poate face diferența. Pacienții care primesc suport psihologic au șanse mai mari decât cei care sunt afectați emoțional din punct de vedere al evoluției acestor maladii, spun studiile. Primul pas important ar trebui să fie screeningul pentru suferința oncologică. Pacientul onoclogic dezvoltă multe trăiri, cum ar fi emoțiile, pe lângă schimbările din relațiile profesionale și cele familiale. Stresul cauzat de aflarea diagnosticului, teama de recidivă pot duce la depresie. Este nevoie de consiliere. De altfel, toată lumea ar trebui să înțeleagă și care este nivelul de implicare al medicilor din punct de vedere emoțional, medici care își dedică viața salvării altor vieți”, a subliniat Adela Cojan în cadrul dezbaterii.
Legătura strânsă care se leagă între pacientul oncologic și medicul curant a fost subliniată și de conf. dr. Dana Lucia Stănculeanu, președintele Societății Naționale de Oncologie Medicală din România.
”Oncologul medical este cel care e alături de pacient în permanență. Este într-o legătură permanentă cu pacientul de la momentul diagnosticului și poate până la finalul pacientului oncologic. De multe ori medicul este un soi de confesor al pacientului și atunci se încarcă cu emoții și cu probleme, dincolo de ceea ce ține procedura medicală. Inițiativa de a avea specialiști în psihologie oncologică este o idee minunată pentru că medicul oncolog poate avea, în funcție de numărul de pacienți care așteaptă să intre în cabinet, mai mult sau mai puțin timp să comunice cu pacientul legat de diagnosticul său, să vorbească cu el, să îi explice. Psiho-oncologul trebuie să fie alături de pacient și să îi explice. Noi, oncologii medicali, suntem alături de orice inițiativă de acest fel”, a precizat conf. dr. Dana Lucia Stănculeanu.
Pentru pacientul oncologic este esențial să știe că nu este singur în boala sa și că există soluții, a atenționat prof. dr. Cornelia Nițipir, șef Secție Clinică Oncologie medicală – Spitalul Universitar de Urgență București.
”În această luptă suntem împreună cu pacientul atât noi, cât și familia, cât și societatea. Foarte mulți dintre pacienți în momentul în care află diagnosticul simt că au pierdut totul, de aceea orice vorbă, orice privire poate de la un om obosit sau poate nepregătit psihologic îi poate dărâma ca și abordare psihologică. Știm că este o mare legătură între modul nostru de a gândi și o serie de hormoni care pot stimula imunitatea și concomitent modul de a reacționa al organismului la boala neoplazică. Așa că este important atât modul nostru de a pregăti pacientul în legătură cu diagnosticul de cancer și pregătirea noastră psihologică, dar și pregătirea familiei și a pacientului. Este foarte important ca pacientul să simtă întotdeauna că există soluții, nu să i se prezinte problemele. Acesta este un mod prin care ei pot fi ajutați foarte mult”, a declarat prof. dr. Cornelia Nițipir.
Inițiativa a fost bine primită și de reprezentanții pacienților.
”Pacienții cu cancer au nevoie de această consiliere psihologică pentru a putea depăși momentele grele din timpul bolii. Iar din experiența noastră, am învățat că fără solidaritate nu putem face nimic. Împreună putem face toate aceste lucruri”, a decalarat Cezar Irimia, președinte Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România.
Specialiștii au mai tras atenția că din totalul pacienților oncologici din România, doar 5% beneficiază de servicii de psihologie.
”5% din pacienții oncologici din România au acces la servicii de psiho-oncologie. Este dezastruos. Este experiența de viață cea mai cumplită Pacienții cu cancer din România nu sunt persoane cu tulburări mintale, însă se confruntă cu depresie și alte stări emoționale puternice. Aproximativ jumătate dintre pacienții oncologici din România au această stare. Trebuie să fim curajoși și să luptăm pentru sprijin psiho-social. Psiho-oncologia este un domeniu multidisciplinar. Înseamnă să ai psihologi, asistenți sociali cu formare în domeniul psiho-oncologiei”, a precizat dr. Laszlo Csaba Degi, director Societatea Internațională de Psiho-Oncologie.