Asistența medicală primară, un obiectiv pentru o sănătate mai bună

În perioada 25-26 octombrie 2018, la Astana, în Kazahstan, se va desfășura Conferința globală privind asistența medicală primară, sub egida Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și UNICEF. Scopul reuniunii este de a reînnoi angajamentul față de asistența medicală primară pentru a asigura o acoperire universală cu servicii de sănătate, dar și pentru îndeplinirea obiectivelor de dezvoltare durabilă.

Anul acesta, se aniversează împlinirea a 40 de ani de la Declarația de la Alma-Ata, care a fost adoptată în cadrul Conferinței internaționale de asistență primară, în 1978. La Conferința globală organizată acum la Astana se va aproba o nouă declarație care subliniază rolul esențial al asistenței medicale primare din întreaga lume, întărind astfel eforturile pentru ca oamenii din întreaga lume să aibă acces la cel mai înalt nivel de sănătate.

Mesajul OMS este că un sistem de sănătate cu o asistență medicală primară puternică oferă rezultate mai bune în domeniul sănătății, eficiență și o calitate îmbunătățită a îngrijirii. Organizația atenționează că de-a lungul timpului dezvoltarea asistenței medicale primare a fost inegală în întreaga lume din cauza lipsei de investiții, de voință politică și a concepțiilor greșite despre rolul și beneficiile acesteia. Pentru ca asistența medicală primară să fie îmbunătățită este nevoie de implicarea continuă a autorităților și a comunităților, de o politică multisectorială, dar și de un accent pe spectrul de prevenire, prin vaccinări și planificare familială, pentru gestionarea condițiilor cronice de sănătate și îngrijire paliativă, recomandă OMS.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.