Asociația „Dăruieşte Viaţă” solicită ca ONG-urile să poată accesa fonduri europene pentru construcția de unități modulare

Asociația „Dăruieşte Viaţă” cere ministrului Fondurilor Europene, Marcel Ioan Boloș, să permită ONG-urilor și entităților medicale publice să acceseze fonduri europene pentru construcția de unități modulare.

Și asta în contextul în care, potrivit Asociației, România trece prin al doilea val de infectări cu COVID-19, cu un număr de cazuri pozitive tot mai mare, iar majoritatea unităților medicale sesizează că se apropie de capacitatea maximă pentru tratarea cazurilor medii și grave.

„Utilitatea unităților modulare pentru tratarea pacienților COVID-19 și izolarea lor de restul pacienților cu alte patologii a fost deja demonstrată. Prof. Dr. Dorel Săndesc, Vicepreședintele Societății Române de ATI, afirmând că ‘Este iluzoriu să spui că există spitale non-covid. Crearea de spații COVID în fiecare spital este în primul rând o măsură de siguranță pentru pacienți și cadrele medicale. Acest lucru trebuie să se generalizeze. Este una dintre măsurile care poate crește capacitatea rapid și acest lucru nu face rău spitalului respectiv’”, se arată într-un comunicat de al Asociației.

Potrivit aceleiași surse, Asociația “Dăruiește Viață” a ridicat Spitalul Modular 1 Elias, într-un timp record de doar două luni, crescând cu 38 de paturi capacitatea de tratare a pacienților COVID, iar în acest moment spitalul modular este funcțional 100%.

“În Ordinul de Ministru Nr. 613/2020 privind Ghidul Solicitantului la fonduri europene pentru Consolidarea Capacității Sanitare de Gestionare a Crizei Covid-19 (POIM/819/9/1), doar două entități sunt eligibile pentru accesarea acestor fonduri, respectiv:vIGSU – Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, Romania și Ministerul Apărării Naționale în parteneriat cu IGSU. Considerăm că doar includerea acestor două entități pe lista solicitanților eligibili limitează în mod nejustificat și în detrimentul populației, accesul altor entități capabile să creeze astfel de unități pentru a proteja pacienții și cadrele medicale”, se arată în același comunicat.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.