Asociaţia Naţională pentru Protecţia Pacienţilor (ANPP) cere Guvernului şi Ministerului Sănătăţii să extindă valabilitatea actualelor preţuri la medicamentele care începând cu 1 noiembrie nu mai au preţ şi riscă astfel să dispară de pe piaţă.
„Asociaţia Naţională pentru Protecţia Pacienţilor face apel la responsabilitate şi chibzuinţă către Guvernul României şi Ministerul Sănătăţii pentru viaţa pacienţilor români şi propune ca soluţie de rezolvare urgentă a acestei crize pentru sute de mii de pacienţi: prorogarea termenului şi extinderea valabilităţii actualelor preţuri, inclusiv a celor 71 de medicamente, dintre care 21 nu au azi o alternativă terapeutică, până la rezolvarea problemei de fond!”, conform unui comunicat de presă al asociaţiei.
Reprezentanţii asociaţiei atrag atenţia într-o scrisoare deschisă adresată premierului Viorica Dăncilă, ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea, precum şi preşedintelui Klaus Iohannis asupra „iminentei crize” provocate de dispariţia, de la 1 noiembrie, a unui număr de 71 de medicamente, dintre care „21 nu au alternativă terapeutică”.
„Cu doar 3 zile înainte de 1 noiembrie, nu ştim care sunt soluţiile găsite de Ministerul Sănătăţii pentru ieşirea din această criză! (…) În lipsa unei intervenţii urgente şi decisive, Asociaţia Naţională pentru Protecţia Pacienţilor îşi pune întrebarea legitimă ce vor face aceste câteva sute de mii de pacienţi şi familiile lor începând cu 2 noiembrie? Ce vor face medicii lor când, într-un timp foarte scurt, vor trebui să schimbe tratamentul tuturor acestor pacienţi?”, se precizează în comunicatul asociaţiei.
Ieri, Asociația Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) a făcut un apel public către ministrul interimar al Sănătăţii, Sorina Pintea, să promoveze măsurile necesare pentru menținerea în farmacii a celor 71 de medicamente cu risc de dispariție, multe dintre ele fără alternativă terapeutică.
Reprezentanții asociației trag un semnal de alarmă în privința riscului iminent de declanșare a unei noi crize a medicamentelor în România.
“Suntem cu doar câteva zile înainte de declanșarea unei crize majore a medicamentelor în România. Sute de mii de pacienți cu boli cardiovasculare, diabet, astm, bronhopneumopatie cronică obstructivă și reumatism sunt amenințați să rămână fără tratamentul necesar. Cu 71 de medicamente dispărând efectiv de pe lista de prețuri și deci din farmacii, începând cu 2 noiembrie, este nevoie de măsuri efective, asumate imediat”, a declarat directorul executiv al ARPIM, Dan Zaharescu.
Singura soluție viabilă rămasă pentru rezolvarea acestei crize iminente este prelungirea valabilităţii prețului pentru toate medicamentele din CANAMED (Catalogul naţional al preţurilor medicamentelor autorizate de punere pe piaţă în România), începând cu data de 1 noiembrie 2019, susțin reprezentanții ARPIM.