Asociația Națională pentru Protecția Pacienților a transmis un comunicat în care își exprimă îngrijorarea cu privire la medicamentele care rămân fără preț de la 1 noiembrie. Tot în această săptămână, Sorina Pintea, ministrul interimar al Sănătății, a declarat că pentru 52 dintre medicamentele care rămân fără preț au fost identificate alternative terapeutice, iar în cazul a 18 dintre molecule a cerut comisiilor de specialitate un punct de vedere cu privire la existența în România a unor alte medicamente care pot trata aceeași afecțiune.
Asociația Națională pentru Protecția Pacienților, apel către Ministerul Sănătății
„Asociația Națională pentru Protecția Pacienților își exprimă îngrijorarea privind dispariția din România a 70 de medicamente, din care 18 medicamente fără alternativă terapeutică, cu efect imediat în viața pacienților români. Ministerul Sănătății anunță public că există soluții alternative, însă în găsirea acestora nu au fost consultați tocmai cei afectați direct de acestea: pacienții. Ne întrebăm ce soluții terapeutice alternative în beneficiul pacienților pot fi găsite pentru medicamentele care se numesc chiar așa: medicamente fără alternativă terapeutică?”, se arată în comunicatul transmis de asociație.
Potrivit aceleiași surse, schimbarea tratamentului este o decizie cu consecințe multiple asupra sănătății fizice și psihice a persoanei care trăiește cu o boală, iar această hotărâre trebuie să fie luată exclusiv de medic și de pacient, „cu responsabilitate și în cunoștință de cauză pentru felul în care o astfel de schimbare afectează viața pacientului care are nevoie de acest tratament”.
„Pacienții români au nevoie ca cele 70 de medicamente să rămână în farmacii iar tratamentul lor să nu fie întrerupt. Medicii și societățile profesionale trebuie să fie îi ei implicați în luarea acestor măsuri pentru că schimbarea tratamentului a zeci de mii de pacienți este un lucru complicat, sensibil si necesită timp”, transmite aceeași sursă.
Asociația Națională pentru Protecția Pacienților lansează și un apel către Ministerul Sănătății.
„Solicităm Ministerului Sănătății să renunțe la proiecte legislative care pun în balanță viața pacientului cu diabet, cu boală cardiovasculară sau oncologică și împreună cu reprezentanți ai pacienților și ai medicilor să fie deschiși la găsirea de soluții viabile care asigure un acces continuu la tratamentele necesare pentru fiecare pacient”, scrie în comunicat.
Declarațiile Sorinei Pintea
Potrivit Ministerului Sănătății, pentru 52 dintre medicamentele care rămân fără preț au fost identificate alternative terapeutice. În cadrul unei declarații de presă, ministrul interimar a spus și ce se va întâmpla cu celelalte 18 medicamente.
„Pentru celelalte 18 medicamente, pentru care nu s-a acceptat prețul și nu s-a confirmat nici existența echivalentului farmaceutic, Ministerul Sănătății a solicitat din partea comisiilor de Cardiologie, Urologie, Diabet, Reumatologie, Radiologie și Boli Infecțioase un punct de vedere privind existența în România a unui alt medicament care poate trata aceeași afecțiune. Pentru 12 molecule (Cardiologie și Radiologie), comisiile de specialitate au identificat că există alternative terapeutice. Urologia avea două molecule – de fapt este vorba despre o moleculă cu două concentrații – pentru care nu există alternativă teraăeutică și se va elibera autorizație de nevoi speciale. Cu precizarea că aceste molecule sunt folosite pentru tratarea litiazei tractului urinar. Comisia de Boli Infecțioase – o moleculă; are alternativă terapeutică, nu este necesară autorizația de nevoi speciale. Reumatologia – o moleculă, pentru care este necesar a se elibera autorizația de nevoi speciale. Iar Diabetul – două molecule fără alternativă terapeutică, care nu sunt esențiale pe circuit deschis; comisia nu recomandă autorizația de nevoi speciale”, a declarat Sorina Pintea.