Asociația Pacienților cu Epilepsie avertizează asupra crizei de medicamente pentru această afecțiune care pune în pericol viața pacienților

Asociația Pacienților cu Epilepsie din România semnalează o criză gravă de medicamente esențiale pentru tratarea epilepsiei, care afectează în mod special copiii, crescând riscurile de crize necontrolate și complicații severe, transmite Agerpres. Criza este resimțită cu precădere de familiile celor mici, iar lipsa tratamentelor necesare riscă să provoace crize necontrolate și complicații severe. Aceștia fac apel către autorități și distribuitori să ia măsuri urgente pentru a asigura continuitatea tratamentului.

„Tragem un semnal de alarmă cu privire la criza gravă de medicamente esențiale pentru tratarea acestei afecțiuni, punând în pericol viața și stabilitatea pacienților, în special a copiilor. Lipsa din ultima perioadă a tratamentelor necesare crește riscul de crize necontrolate, complicații severe și afectează profund calitatea vieții celor diagnosticați. Facem un apel urgent către autorități și distribuitori să ia măsuri imediate pentru asigurarea continuității tratamentului, iar presei să sprijine această cauză, informând opinia publică despre impactul dramatic al acestei situații asupra pacienților și familiilor lor”, a declarat Ileana Ștefan, directorul executiv al Asociației Pacienților cu Epilepsie din România, într-un comunicat remis presei.

În ciuda progreselor în diagnosticare și tratament, pacienții se confruntă în continuare cu dificultăți majore legate de accesul la medicamente inovative și la tratamentele deja dovedite ca eficiente. Potrivit medicului specialist Andrei Dăneasa, această problemă este „constantă” și afectează grav gestionarea afecțiunii.

Ioana Mîndruță, medic epileptolog la Spitalul Universitar de Urgență București, subliniază importanța unei colaborări strânse între pacient și medic, esențială în procesul de diagnosticare și tratament. „Provocările emoționale resimțite de pacienți și familiile lor sunt adesea subestimate, dar au un impact profund asupra calității vieții. Este esențial ca aceste familii să aibă acces la resurse adecvate, fie că este vorba despre grupuri de sprijin, consiliere psihologică sau activități care să le permită să își exprime emoțiile și să împărtășească experiențele. Intervențiile timpurii și suportul psihologic pot ajuta atât copiii, cât și familiile să dezvolte strategii de coping sănătoase, să îmbunătățească comunicarea și să construiască relații mai puternice în fața adversităților”, afirmă medicul Monica Bolocan.

Cu ocazia Zilei Mondiale de Conștientizare a Epilepsiei, marcată pe 26 martie, ASPERO va organiza un eveniment online intitulat „Pacienții întreabă, specialiștii epileptologi răspund”, la care vor participa medici neurologi și pediatri, oferind răspunsuri și informații esențiale pentru pacienți și familiile acestora.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.