Asociația Profesională a Medicilor de Ambulator anunță creșterea punctului pentru serviciile medicale prestate de medicii specialiști la 3,58 lei

Asociația Profesională a Medicilor de Ambulator (APMA) a anunțat pe Facebook că a reușit creșterea punctului pentru decontarea serviciilor prestate de către medicii specialişti, actualmente reglementată de la 2,8 lei, la 3,58 lei. Punctajul nou se facturează pentru regularizarea pentru trimestrul al IV-lea din 2019, precizează APMA.

”2020 trebuie sa fie un an al schimbării, ne așteaptă un contract pe patru ani( 2020-2023), dar cu negocieri și consultări  anuale”, scrie asociația.

APMA a precizat că a cerut valoarea de 4,5 pentru 2020. ”Valoarea finală o vom afla undeva în martie pentru trimestrul I din 2020”, au adăugat reprezentanții APMA.

”În data de 16.01.2020 la sediul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, delegaţia Asociaţiei Profesionale a Medicilor de Ambulator (APMA), condusă de către domnul preşedinte dr Cosmin Alexandrescu, s-a întâlnit cu doamna Adela Cojan, preşedinte CNAS, domnul Călin Gheorghe Fechete, director executiv CNAS şi doamna Liliana Lukacs, director contractare”, anunțase săptămâna trecută asociația.

APMA a prezentat atunci 15 cereri, printre care:

  • Valoarea punctului pentru decontarea serviciilor prestate de către medicii specialişti, actualmente reglementată la 2,8 lei să crească la 4,5 lei. S-a obţinut o promisiune de majorare semnificativă a sumei actuale precum şi o regularizare pe trimestrul IV al anului trecut.
  • Semnarea electronică a contractelor şi actelor adiţionale, fără deplasare la sediul casei de asigurări.
  • Contribuţie personală: valoarea ei va fi la alegerea furnizorului între 0 şi diferenţa dintre valoarea fiecărui furnizor pentru un anumit serviciu şi valoarea decontată de casă.
  • Durata consultaţiei: de principiu s-a ajuns la un acord referitor la creşterea duratei la 20 de minute, cu creşterea proporţională a punctajului pe consultaţie.
  • Transferul medicilor de recuperare în ambulatoriul de specialitate. Se vor face simulări pentru a vedea impactul bugetar. Se doreşte o regândire globală a recuperării medicale, în special datorită subfinanțării de care suferă sistemul

APMA precizează că s-au discutat şi analizat de către ambele părţi diverse cereri legate de:

  • Completarea setărilor în PIAS în vederea avertizării furnizorilor asupra depășirii numărului de 7 medicamente pe pacient cronic pe lună respectivă. Casa Naţională a făcut licitaţie pentru mentenanţa şi achiziţia de hardware.
  • Respectarea confidențialității pacienților în caz de control. Personalul casei controlează administrativ, nu medical.
  • Introducerea și reglementarea teleradiologiei, cu toate modificările pe care le implică aceasta.
  • Creșterea semnificativă a bugetului pentru stomatologie și separarea acestuia pe 2 capitole: adulți și copii. Program de profilaxie pentru copii.
  • Aplicarea ghidurilor europene (ediția 2016) pentru specialitatea radiologie – imagistică medicală.

Asociația a subliniat ”rolul important pe care cei peste 10.000 de medici specialişti prezenţi în sistemul de medicină de ambulatoriu din România îl au în acoperirea nevoilor de consult şi tratament a milioanelor de pacienţi care apelează la serviciile lor”.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.