Asociațiile de pacienți cer MS să prelungească ordinul privind aprobarea prețurilor medicamentelor până când se va găsi o soluție și pentru medicamentele care urmează să dispară de pe piață

acces-medicamente

Alianța Pacienților Cronici din România (APCR) și Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC) au cerut amânarea intrării în vigoare a ordinului care stabiliește modificarea sau actualizarea prețurilor, până în momentul în care se va găsi o soluție și pentru cele 70 de medicamente care rămân fără preț și urmează să fie retrase de pe piață.

„Noi credem că acest ordin este incomplet, că această anexă nu ar trebui să iasă. Și ar trebui, din punctul meu de vedere, să le dați, cum a fost și în 2017, o prelungire, să rămână cel puțin pentru trei luni sau șase luni, când într-adevăr se va lucra la modificarea politicii de prețuri, pentru că, lăsând clawback-ul la o parte, este ceea ce ne duce în fiecare an la aceeași discuție”, a declarat Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC), în cadrul unei dezbateri publice organizate de Ministerul Sănătății.

Pe de cealaltă parte, Alianța Pacienților Cronici din România și-a arătat inclusiv susținerea pentru eliminarea prețului de referință.

„Noi vă rugăm să amânați, să prorogați intrarea în vigoare a acestui ordin, astfel încât să câștigăm timp pentru analizarea și modificarea legislației. Noi suntem pentru modificarea legislației de preț, o spun public. Nu este o decizie populistă, ci este o realitate, nouă ne dispar medicamente. Dacă modificați această legislație și pacientul plătește 2 lei, 3 lei, 5 lei în plus, are acces la prima farmacie din colț la medicație.”, a precizat Rozalina Lăpădatu, reprezentanta asociției la dezbatere.

Lăpădatu a explicat și ce se întâmplă în momentul de față și cum afectează politica celui mai mic preț accesul pacienților la medicamente.

„Avem cel mai mic preț, medicamentele pleacă, pacientul nu le mai are. Și pacienții au două variante – că deja sunt un număr de medicamente care lipsesc –  ori merg în excursie în Bulgaria sau în Ungaria, depinde în ce zonă a țării locuiesc, și excursia asta costă mult mai mult, lăsând deoparte că se duc și cumpără cu banii jos și nu mai au niciun fel de compensare, ori și le comandă la diverși prieteni în Germania ș.a.m.d.”. (…) Sunt peste 700 de medicamente retrase în ultimii doi ani. Să nu uităm că noi avem un nomenclator de 4.000 de medicamente, în timp ce țările dezvoltate au 7.000 – 8.000 de medicamente. Și noi avem jumătate, din cauza acestei politici de preț”, a spus Rozalina Lăpădatu.

Ministrul interimar al Sănătății, Sorina Pintea, a precizat, că din calculele pe care le-a făcut, în cazul modificării politicii actuale de preț, pacienții nu ar trebui să plătească mai mult de un leu și douăzeci de bani în plus.

Sorina Pintea le-a transmis reprezentanților industriei pharma că 21 de medicamente dintre cele care riscă să dispară luna viitoare nu au de ce sa fie aduse pe autorizație de nevoi speciale.

„Dintre cele 21, un medicament a fost interzis în Europa din primăvară. Pentru restul am răspuns de la comisiile de specialitate în care mi se spune că există alternative terapeutice. (…) Așa cum mi-am dat acordul pentru 17 autorizații pe nevoi speciale, aș fi dat și pentru restul, dacă aceste comisii ar fi decis că e nevoie de ele”, a declarat Sorina Pintea.

 

Asociațiile de pacienți cer, totodată, să fie făcută publică lista cu medicamentele care vor fi retrase și alternativele terapeutice propuse de comisii

 

Atât APCR, cât și COPAC au cerut Ministerul Sănătății să publice o  listă cu cele 70 de medicamente care vor fi retrase de pe piața din România și  cu alternativele terapeutice acolo unde au fost identificare.

„Vrem să știm care sunt acele medicamente. Și cele cu alternativă și cele fără alternativă. Pentru că pacienții noștri au început să se agite foarte tare și sunt destul de speriați. La cele cu alternativă – nu vreau să mă contrez nici cu Agenția Medicamentului și nici cu comisiile de specialitate – dar medicamentele din aceeași grupă nu înseamnă că sunt substituibile unele altora.(…) Sunt molecule diferite și pentru noi ar fi extrem de important ca să fie toate în piață.  Pentru că, așa cum am văzut, sunt situații în care pacienții nu răspund”, a spus Rozalina Lăpădatu.

Aceasta a vorbit și despre efectul Nocebo.

„Este inversul efectului Placebo. Există situații în care pacientului îi schimbi medicația și dacă el nu crede în noul medicament, efectul este zero”, a explicat Lăpădatu.

„Nu vrem să schimbăm terapii, nu vrem terapii alternative, pe mulți pacienți îi pierdem în momentul în care aceste schimbări se fac, pentru că fie reacționează altfel la un tratament, fie nu răspund foarte bine, fie au complicații”, a spus și Radu Gănescu, de la COPAC.

Sorina Pintea a precizat că trebuie să se țină cont de ceea ce spun mediciii care fac parte din comisiile de specialitate ale Ministerului. Potrivit acestor comisii, au fost  identificate alternative terapeutice în cazul celor mai multe dintre medicamentele care vor fi retrase.

„Să știți că nici Comisiile cu Societățile nu sunt înotdeauna pe aceeași linie. Întotdeauna, dacă te duci la doi medici, vei avea două păreri diferite despre boala ta”, a spus  Gănescu.

” Eu sunt de accord cu tine, dar până la urmă Comisia este cea care decide în anumite privințe, pentru că acolo sunt specialiștii. Noi tratăm mai mulți pacienți, nu facem tratamente personalizate. Știu ce vrei să spui și sunt de accord cu tine, dar pînă la urmă noi trebuie să avem o referință. Și referința este părerea specialiștilor din comisiile de specialitate”, a replicat Sorina Pintea.

 

Punct de vedere și de la studenții la Farmacie

 

La rândul său, Federația Asociațiilor Studenților Farmaciști din România  și-a exprimat îngrijorarea cu privire la retragerea celor 70 de medicamente de pe piață.

„Cred că este momentul să punem cu adevărat pacientul în mijlocul sistemului sanitar și să încercăm să evităm astfel de situații, în care există pericolul să se retragă medicamente fără alternativă de pe piață, astfel încât pacienții să rămână fără posibilitatea unui tratament medicamentos. Iar negocierile să fie făcute în interesul pacienților”, a atras atenția Bianca Roxana Apostu, reprezentanta Federației.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.