Asociațiile de pacienți și industria farma cer intrarea în vigoare, cât mai curând posibil a noilor liste cu medicamente compensate

Reprezentanții asociațiilor de pacienți și industriei farma, prezenți la o dezbatere publică organizată la Ministerul Sănătății, cer intrarea în vigoare, cât mai curând posibil, a noilor liste de medicamente compensate.

Potrivit Ministerului Sănătății, 1 februarie ar putea fi o dată realistă pentru intrarea în compensare efectivă a moleculelor de pe aceste liste. Secretarul de stat Nelu Tătaru, prezent la discuție, a explicat că urmează discuții cu Ministerul de Finanțe și aprobarea Guvernului.

Proiectul de ”Hotărâre de Guvern a suferit modificări tocmai pentru că ne-am dorit ca toate medicamentele care au trecut prin procesul de evaluare să fie acoperite și incluse. Din partea echipei nu se pune problema de acces la medicamente noi, ci, mai degrabă, cum le integrăm în sistemul de asigurări sociale din România, adică la ce cost vin și în acest sens sunt discuții în comisia interministerială privind finanțarea medicamentelor prin clawback, adică aplicarea taxei clawback”, a afirmat Alexandra Tămaș, consilier al ministrului Sănătății.

De asemenea, industria farma a cerut o periodicitate standardizată – semestrial sau trimestrial – a listei cu medicamente, pentru a exista o predictibilitate mai mare a modificărilor privind medicamentele cuprinse în sistemul de asigurări de sănătate și al programelor naționale de sănătate.

 

Industria farma cere modificarea taxei clawback

 

”Asociația Producătorilor de Medicamente Generice (APMGR – n.r.) susține compensarea medicamentelor inovative. Pacienții români au nevoie de aceste medicamente așa cum au nevoie și de medicamente generice și biosimilare. Este nevoie, însă, ca această compensare a medicamentelor inovative care au fost aprobate prin raport HTA necondiționat să nu mai fie finanțate din clawback. Pentru că noi, producătorii de medicamente generice, noi practic cofinanțăm inovația. Acest lucru nu este sustenabil pe termen lung, mai ales că noi producem medicamente ieftine”, a transmis reprezentantul asociației. APMGR a cerut un clawback mai mic pentru medicamentele generice decât pentru cele inovative, eventual plafonat. De altfel, discuții în acest sens sunt în curs.

Și Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) a vorbit despre taxa clawback.  ”Revenind la finanțarea acestor medicamente, o bună parte din ele sunt incluse condiționat – prin contracte cost-volum, cost-volum-rezultat – deci nu afectează taxa clawback, iar cele care afectează taxa clawback sunt cele care sunt pentru pacienți care nu au altă alternativă terapeutică și nu pot spune decât că este o măsură binevenită în sprijinul lor și este o oportunitate de a revizui taxa clawback”, a declarat Dan Zaharescu.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.