ASSMB despre bebelușii cu stafilococ: Se consideră infecţie nosocomială dacă pacientul se reinternează în trei zile; nu este cazul celor trei bebeluși

Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, ASSMB, a precizat că niciunul dintre cei trei bebeluşi cu stafilococ auriu nu s-a reinternat în primele trei zile de la externare, iar potrivit definiţiei Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii „se consideră infecţie nosocomială” dacă pacientul se reinternează în acest interval de timp, se arată într-un comunicat remis Ro Health Review.

Cu toate acestea, în prezent, în cadrul Spitalului Clinic de Obstetrică şi Ginecologie „Panait Sârbu” se desfăşoară un control al Direcţiei de Sănătate Publică.

Conform sursei citate, unul dintre bebeluşi s-a născut pe 29 martie şi s-a internat la Spitalul „Grigore Alexandrescu” pe 22 aprilie, adică după 25 de zile, şi a fost externat pe 28 aprilie.

Un al doilea bebeluş este în continuare internat la Spitalul „Grigore Alexandrescu”, cu suspiciuni de infectare cu stafilococ. El s-a născut pe 12 aprilie şi s-a externat pe 15 aprilie din Maternitatea Giuleşti.

„La momentul externării, bebeluşul a fost testat, culturile pe piele au fost negative, ceea ce înseamnă că era perfect sănătos. Ulterior, s-a prezentat la Spitalul „Grigore Alexandrescu” în data de 2 mai, adică după 21 de zile, cu sindrom febril”, susţine ASSMB.

Cel de-al treilea bebeluş s-a născut pe 23 aprilie şi pe 25 aprilie s-a externat din maternitate. Pe 27 aprilie, a fost internat la Spitalul „Grigore Alexandrescu”, iar pe 6 mai a fost externat.

Ieri, Ministerul Sănătății a anunțat într-un comunicat că stafilococul auriu a fost confirmat în cazul a doi copii născuți la Maternitatea Giulești și internați apoi la Spitalul „Grigore Alexandrescu”. Reprezentanții spitalului au vorbit despre trei cazuri. Inspectorii sanitari ai DSPMB, însoțiți de medici epidemiologi din cadrul Compartimentului Supraveghere Epidemiologica si Control Boli Transmisibile, vor verifica până pe 15 mai respectarea normelor de supraveghere, prevenire și limitare a infecțiilor asociate actului medical, normelor tehnice privind curățenia, dezinfecția și sterilizarea, precum și normele tehnice privind gestionarea deșeurilor rezultate din activități medicale la Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie „Panait Sârbu” , se arată în comunicatul ministerului.

De asemenea, Direcția de Sănătate Publică a solicitat maternității să transmită informații referitoare la data internării mamelor, datele de naștere ale copiilor, tipul nașterii, diagnosticul la externare, data externării. Ministerul Sănătății a mai cerutrezultatele testelor efectuate in cadrul autocontrolui, in sectiile de neo-natologie, obstetrica-ginecologie, bloc operator, sterilizare si biberonerie precum si rezultatele testarii personalului privind portajul.

În noiembrie-decembrie anul trecut, 45 copii născuți la Maternitatea Giulești au fost infectați cu stafilococ auriu meticilino rezistent, iar internările au fost suspendate timp de 3 săptămâni, începând din 30 noiembrie. 27 de angajați ai maternității au fost confirmați de probele de laborator ca fiind purtători sănătoși ai stafilococului auriu.

Sorina Pintea anunța atunci că medicii de la Giulești și unitatea sanitară au primit amenzi care însumează 10.000 de lei în urma controlului Direcției de Sănătate Publică.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.