ASSMB: Digitalizarea rețelei de medicină școlară din București acoperă toate cele 609 cabinete medicale din unitățile de învățământ

Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București (A.S.S.M.B.) a finalizat proiectul de digitalizare a Rețelei de Medicină Școlară și Universitară a Municipiului București.

Potrivit directorului general al A.S.S.M.B., Vasile Apostol, este un proiect unic în țară, care acoperă toate cele 609 cabinete medicale din unitățile de învățământ de stat din Capitală.

”Începând de astăzi (vineri – n.r), rețeaua de medicină școlară din Municipiul București beneficiază de un program informatic. Practic, începând de astăzi dăm startul digitalizării rețelei de medicină școlară printr-un soft care conține elemente de hardware, imprimante, calculatoare pe care le-am pus la dispoziție în toate cele 609 cabinete medicale. Digitalizarea, ca și scop al proiectului, presupune simplificarea activității cadrelor medicale, gestionarea riguroasă a stocurilor de medicamente și materiale sanitare, automatizarea raportărilor statistice și un management mai eficient al stării de sănătate a copiilor și tinerilor”, a declarat Vasile Apostol în cadrul unei conferințe de presă în care s-a anunțat finalizarea proiectului.

Potrivit directorului A.S.S.M.B., programul informatic are în vedere:

  • Dosarul electronic pentru fiecare elev/ student permite accesarea istoricului medical
  • Consultarea fișei medicale electronice, cu prescripții, diagnostice, plan de tratament
  • Evidența tratamentelor și consultarea istoricului de tratament
  • Obținerea unor rapoarte care conțin date prelucrate și sintetizate
  • Evidența medicamentelor și materialelor sanitare
  • Organizarea pe resurse umane

”Programul este unic în România, din perspectiva stocării informațiilor medicale pentru elevii din București. Fac precizarea clară că nu se va stoca nimic din punct de vedere medical în softul nostru decât cu acordul părinților. Pentru anul trecut avem deja 90.000 de acorduri din partea părinților de a stoca în cloud, în sistemul informatic, elemente ce țin de fișa medicală a copilului. Vom stoca numai pentru copiii pentru care avem acord. Din cei 250.000 avem 90.000 de acorduri pe care le-am obținut din partea părinților. (…) Cel mai important aspect în ceea ce privește această stocare este că putem oricând să avem un registru al bolilor copiilor din București”, a mai adăugat Apostol.

Eugen Ilea, președinte Federația Națională a Asociațiilor de Părinți din București, prezent la conferință a precizat că acest program a fost mult așteptat și vine în sprijinul atât a medicului, cât și a părinților și elevilor.

”Avem nevoie de un sistem digital astfel încât oricând un medic când are nevoie de un istoric al copilului, dacă se întâmplă ceva în unitatea școlară, să poată să acceseze o astfel de bază de date iar copilul respectiv să primească ajutorul necesar în cel mai scurt timp posibil. (…) Transmit tuturor părinților să facă acest demers deoarece este pentru grija și pentru sănătatea copiilor noștri.  (…) Acest proiect ar trebui implementat la nivel național, dar este mult de lucru”, a declarat Eugen Ilea.

Implementarea programului la nivel național a fost susținută și de Viorel Hușanu, președintele Federației SANITAS București.

”Proiectul ar trebui cumva transpus la nivel național, dar este mult până acolo. Mi-aș dori ca la nivelul fiecărui județ, la nivelul țării să existe această deschidere și această preocupare pentru sănătate așa cum o face ASSMB. Sunt în rețeaua de medicină școlară aproximativ 1.000 de salariați, printre care și membrii noștri. Acest program cu siguranță le va ușura munca. Ideea este ca medicul/ asistentul medical să se ocupe de partea medicală și nu de hârtii. Acest program digitalizat ne ajută și pe noi, ajută și părinții și elevii și, cu siguranță, ajută statul român”, a precizat Hușanu.

În același timp, dr. Corina Brateș,  medic coordonator Rețeaua de Medicină școlară Sector 3, a pus accent pe colaborarea eficientă care trebuie să existe între familie, școală și cabinetul medical.

”Rețeaua de medicină școlară este o rețea cu tradiție mare în România. Dar în ultima perioadă, pentru că numărul de școli din București s-a mărit, am încercat să acoperim și să oferim fiecărei școli măcar un cadru medical carre să asigure asistența medicală. În vreme de pandemie este greu, dar trebuie să colaborăm. Primul pas al unei vieți sănătoase este o educație sanitară sănătoasă. Și asta se realizează printr-o colaborare simplă între familie, școală și cabinetul medical. Avem personal care va asigura un triaj observațional pentru că în această perioadă de pandemie nu s epot face toate manevrele care sunt clasice în triaj. Dar îi rugăm pe părinți să colaboreze cu cadrele medicale astfel încât niciun potențial infectat să nu intre în școală. Să fie siguri că nicio manevră care se face în școală nu se face fără acordul lor și că tot ceea ce facem este în interesul copilului”, a subliniat dr. Corina Brateș.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.