Astăzi este marcată Ziua Mondială a Contracepției

Ziua Mondiala a Contraceptiei

Ziua Mondială a Contracepţiei a fost lansată în 2007 şi este marcată pe data de 26 septembrie în fiecare an. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), misiunea acestei zile este de a îmbunătăți conștientizarea tuturor metodelor contraceptive disponibile și de a permite tinerilor să facă alegeri în cunoștință de cauză cu privire la sănătatea lor sexuală și reproductivă.

În acest moment de criză internațională și incertitudine din cauza pandemiei COVID-19, serviciile fiabile de sănătate sexuală care oferă o gamă largă de opțiuni și informații sunt mai importante ca niciodată, potrivit Federației Internaționale de Ginecologie și Obstetrică (FIGO).

„Știam că 214 de milioane de fete și femei nu au vrut să rămână însărcinate, dar nu au avut acces la servicii și materiale de planificare familială, din foarte multe motive. Odată cu pandemia, aceste numere sunt în creștere. Mulți angajați în sănătate sexuală și reproductivă au fost redirecționați către alte servicii medicale, iar lanțurile de aprovizionare au fost întrerupte. Fetele și femeile se află în situații de blocare, ceea ce le împiedică grav accesul la servicii și consumabile”, spune Jill Sheffield, fondatoarea Women Deliver și președinta Comitetului FIGO pentru contracepție și planificare familială.

Metodele de contracepție includ pastile contraceptive orale, implanturi, injectabile, plasturi, inele vaginale, dispozitive intrauterine, prezervative, sterilizare masculină și feminină, metode de amenoree lactațională, metode de retragere și conștientizare a fertilității. Aceste metode au mecanisme diferite de acțiune și eficacitate în prevenirea sarcinii neintenționate. Eficacitatea metodelor se măsoară prin numărul de sarcini la 100 de femei care utilizează metoda pe an.

Ziua Mondială a Contracepției este susținută de o coaliție formată din 15 organizații internaționale neguvernamentale (ONG-uri), organizații guvernamentale și societăți științifice și medicale cu interes pentru sănătatea sexuală și reproductivă, potrivit your-life.com.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.