AstraZeneca retrage de pe piaţă vaccinul său anti-COVID-19 din cauza „scăderii cererii”

AstraZeneca a anunţat că retrage de la vânzare vaccinul său anti-COVID-19, unul dintre primele seruri lansate pe piaţă în timpul pandemiei de coronavirus, invocând o scădere a cererii pentru acest produs medical.

AstraZeneca a menţionat totodată într-un comunicat de presă „un surplus de vaccinuri actualizate” în faţa diferitelor variante ale coronavirusului SARS-CoV-2 şi „o scădere a cererii pentru Vaxzevria, care nu mai este fabricat şi nici distribuit”, informează AFP, citată de Agerpres.

„Prin urmare, AstraZeneca a luat decizia de a iniţia retragerea autorizaţiei de comercializare a vaccinului Vaxzevria în Europa”, a anunţat compania farmaceutică.

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a precizat, marţi, pe site-ul său, că autorizaţia de comercializare a Vaxzevria a fost retrasă „la cererea deţinătorului autorizaţiei de marketing”, respectiv a grupului farmaceutic britanic.

AstraZeneca a precizat că „va colabora cu celelalte agenţii de reglementare medicală din lume pentru a iniţia retrageri ale autorizaţiilor de comercializare pentru Vaxzevria acolo unde nu există o viitoare cerere aşteptată pentru acest vaccin”.

În comunicatul său, grupul farmaceutic a declarat că doreşte „să închidă acest capitol”.

Vaccinul Vaxzevria, unul dintre primele lansate pe piaţă împotriva noului coronavirus în contextul în care vaccinurile nu reprezentau o specialitate a grupului AstraZeneca, a înregistrat însă mai multe eşecuri, mai ales în ceea ce priveşte autorizaţia sa de comercializare în Statele Unite, care nu a fost emisă niciodată.

Serul s-a confruntat şi cu probleme de livrare în Europa, alături de suspiciuni de riscuri crescute de tromboză în urma mai multor decese.

AstraZeneca a precizat că a actualizat în aprilie 2021, în acord cu agenţia britanică de reglementare medicală MHRA, informaţiile disponibile despre Vaxzevria, pentru ca prospectul acestuia să includă posibilitatea că, în cazuri rare, serul declanşează tromboze.

Regatul Unit, care a mizat iniţial pe Vaxzevria la începutul campaniei sale de vaccinare împotriva COVID-19, a înlocuit apoi acest vaccin cu seruri concurente.

Vaccinurile AstraZeneca şi Johnson&Johnson au fost rapid abandonate pe scară largă în ţările europene în beneficiul serurilor produse de Pfizer-BioNTech şi Moderna, ambele bazate pe tehnologia ARN mesager.

AstraZeneca şi Johnson&Johnson şi-au păstrat totuşi un loc central în mecanismul COVAX, un dispozitiv de ajutorare la nivel internaţional a vaccinării anti-COVID-19 în ţările sărace.

Grupul AstraZeneca reaminteşte cu regularitate faptul că agenţiile de reglementare din diverse ţări care au autorizat vaccinul Vaxzevria au considerat că „beneficiile vaccinării depăşesc cu mult riscurile de efecte secundare extrem de rare”.

Vaccinul Vaxzevria nu mai este disponibil în Australia începând de anul trecut.

Sindroamele de tromboză în cauză, trombocitopenia (TTS), duc la formarea unui cheag de sânge cu consecinţe potenţial fatale. Acest sindrom rar a apărut la aproximativ 2 – 3 persoane din 100.000 de persoane vaccinate cu serul AstraZeneca, susţine AFP.

Cazurile de TTS par a fi mai grave la femeile tinere. Aproape toate cazurile raportate de TTS au apărut după prima doză de vaccin.

Grupul farmaceutic AstraZeneca se confruntă cu mai multe acţiuni în justiţie privind consecinţele vaccinului său, inclusiv cu un proces deschis în Marea Britanie în numele a 51 de reclamanţi.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.