Atingerea obiectivului Zero Foamete până în 2030 este sub semnul întrebării, avertizează un raport al ONU

Pe măsură ce numărul persoanelor care suferă de foame est în creștere și malnutriția persistă, atingerea obiectivului Zero Foamete până în 2030 este sub semnul întrebării, avertizează raportul Organizației Națiunilor Unite (ONU) ”Starea securității alimentare și a nutriției în lume”, publicat astăzi.

Potrivit sursei citate, rândurile celor subnutriți cronic au crescut cu zeci de milioane de persoane în ultimii cinci ani, iar țările din toată lumea continuă să se lupte cu mai multe forme de malnutriție.

Cea mai recentă ediție a raportului ONU estimează că aproape 690 de milioane de oameni au murit de foame în 2019 – cu 10 milioane mai mulți față de 2018, o creștere de aproape 60 de milioane în cinci ani. Costurile mari și accesibilitatea redusă înseamnă, de asemenea, că miliarde de persoane nu pot mânca sănătos sau hrănitor. Cei care suferă de foame sunt cei mai numeroși în Asia, dar numărul lor crește cel mai rapid în Africa.

Potrivit previziunilor, pandemia de COVID-19 ar putea crește cu peste 130 de milioane numărul persoanelor care suferă de foamete cronică până la sfârșitul anului 2020, la nivel mondial.

Starea securității alimentare și a nutriției în lume este cel mai autoritar studiu global care urmărește progresele către sfârșitul foametei și a malnutriției. Este produs în comun de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), Fondul Internațional pentru Agricultură (FIDA), Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), Programul Mondial pentru Alimente al ONU (PAM) și Organizația Mondială a Sănătății ( OMS).

În prefața raportului șefii celor cinci agenții avertizează că „la cinci ani de când lumea s-a angajat să pună capăt foametei, insecurității alimentare și tuturor formelor de malnutriție, suntem încă în departe de etapele pentru a atinge acest obiectiv până în 2030”.

În timp ce progresele în combaterea foametei, pandemia COVID-19 intensifică vulnerabilitățile și inadecvările sistemelor alimentare globale – înțelese ca toate activitățile și procesele care afectează producția, distribuția și consumul de produse alimentare. Deși este prea devreme pentru a evalua impactul complet al blocajelor și al altor măsuri de izolare, raportul estimează că cel puțin 83 de milioane de persoane și, eventual, până la 132 de milioane, ar suferi de foame în 2020 ca urmare a recesiunii economice cauzată de COVID-19. iii Recuperarea aruncă în îndoială suplimentară atingerea Obiectivului 2 pentru Dezvoltare Durabilă (Zero Foame)

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.