Au fost demarate lucrările de construire, de la zero, a Centrului de Diagnostic, Tratament şi Cercetare a Tuberculozei din cadrul Institutului „Marius Nasta”

sursa foto: Primăria Sectorului 4

Un centru de diagnostic, tratament şi cercetare a tuberculozei va fi construit cu fonduri din Planul Național de Rederesare și Reziliență (PNRR) pe terenul unde a funcţionat Pavilionul Zerlendi din cadrul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”. Noul spital va avea 115 paturi, iar valoarea investiției este de 72 de milioane de euro.

Lucrările de construire a noului centru au demarat miercuri, iar timp de maximum trei luni de zile, clădirile vor fi dezafectate, pentru ca, ulterior, în locul lor, constructorul să demareze lucrările la noul spital.

Managerul Institutului „Marius Nasta”, șef lucr. dr. Beatrice Mahler, a estimat că lucrările se vor finaliza peste doi ani, urmând să fie organizată o licitaţie publică pentru echipamentele necesare – imagistică, evaluare endobronşică, bloc operator, pentru cazurile care vor necesita intervenţii chirurgicale.

„Ne aflăm astăzi într-un moment important. Mai bine spus, într-un moment necesar, pentru că momentul important o să-l anunțăm peste 2 ani. Un moment necesar pentru pacienții care sunt bolnavi de tuberculoză sau de alte boli pulmonare, un moment necesar pentru a oferi pacienților trasee adecvate, condiții de siguranță, un moment necesar pentru personalul medical care trebuie să se simtă apreciat și valorizat, inclusiv prin condițiile de muncă în care își desfășoară activitatea. Mulțumesc tuturor celor care au fost și sunt alături de acest proiect, pnetru ca spitalul Zerlendi să devină primul spital construit din fonduri europene și sper ca peste doi ani să fim chiar în fața unui moment important”, a declarat șef lucr. dr. Beatrice Mahler.

Noul spital va avea o capacitate de 115 paturi, dintre care 19 de terapie intensivă, trei săli de operație și laboratoare de cercetare și analize. În plus, va beneficia și de următoarele funcțiuni:

  • Bloc Operator cu 3 săli de operație
  • Stație centrală de sterilizare
  • Laborator de analize medicale
  • Laborator de cercetare
  • Laborator anatomie patologică
  • Ambulatoriu
  • Imagistica si Radiodiagnostic – ecografie, CT, aparat RX standard.
  • Compartiment de primire urgente de specialitate CPU-S

„Eu sunt optimist în ceea ce privește evoluția tuberculozei în România. Sigur că tuberculoza rămâne o problemă de sănătate publică, avem o strategie națională, aprobată de Guvernul României. Putem să dezvoltăm împreună cu instituții importante, cum este Institutul „Marius Nasta”, centre de excelență, și putem să abordăm patologii care apar mai ales acum, post-pandemic. Importantă este integrarea resurselor financiare din PNRR. Cred și sper (…) că acest spital va fi gata peste doi ani”, a precizat ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila.

Noul centru de diagnostic, tratament şi cercetare a tuberculozei va fi construit printr-o colaborare a Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” cu Primăria Sectorului 4, Ministerul Sănătăţii şi Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din București.

„Creșterea calității serviciilor medicale, mai ales după pandemia Covid-19, a devenit o prioritate pentru România. De aceea a apărut PNRR-ul, o șansă pentru dezvoltarea României, în general, pentru București în mod deosebit, pentru că aici vin foarte mulți oameni să se trateze. Ca urmare a acestor priorități, mă simt extrem de onorat să mă alătur demersului inițiat de Ministerului Sănătății și de Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, împreună cu Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” de a realiza împreună, în parteneriat, acest nou spital de 115 paturi”, a declarat Daniel Băluță, primarul Sectorului 4.

 

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.