Audiere V. Costache: Trebuie făcute investiții pentru transplantul pulmonar, dar nu se pot realiza de azi pe mâine

Ministrul Sănătăţii Victor Costache

Ministrul interimar al Sănătății, Victor Costache, propus pentru același portofoliu în noua echipă guvernamentală, este audiat în Comisiile de specialitate din Parlament.

Pe parcursul audierii, Ministrul Sănătății a fost întrebat de senatorul Emanuel Bodnariu cum explică semnarea unui protocol de transfer al bolnavilor români pentru transplant pulmonar în Franța, în condițiile în care se face transplant la Sfânta Maria, iar Victor Costache abordează des subiectul costurilor platite de statul român pentru pacienții care se tratează în străinătate.

”Primul dosar de acreditare al unui centru privind transplantul pulmonar a fost depus de către echipa mea şi fiind vorba de un centru privat, nu a fost luat în considerare. În România au fost făcute 8 intervenţii de transplant pulmonar deşi ar trebui realizate 30-40. Transplantele pulmonare la pacienţii pediatrici nu pot fi făcute în România. Sunt de acord că trebuie investit în România, dar nu sunt lucruri care se pot realiza de azi pe mâine.Transplantul pulmonar e o construcţie complexă şi necesită o echipă multidisciplinară. Transplantul pulmonar este dificil de făcut şi trebuie multă grijă”, a răspuns Costache.

Până în prezent, patru miniștri din Guvernul Orban 2 au fost avizați favorabil: Nicolae Ciucă la Apărare, Virgil Popescu la Economie, Bogdan Aurescu la Externe și Adrian Oros la Agricultură.

Avizul comisiilor de specialitate este consultativ, iar luni va fi programat votul în plenul Parlamentului. Liberalii au anunțat deja că se vor abține la votul de învestitură astfel încât guvernul să fie respins pentru a se ajunge la anticipate. Conform Constituției, alegerile anticipate pot fi declanșate după respingerea succesivă a două guverne, după ce președintele dizolvă Parlamentul.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.