Autoinjectoare cu adrenalină în școlile unde există elevi declarați cu alergii severe – ASSMB

Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB) a achiziționat autoinjectoare cu adrenalină pentru opt școli din capitală – acolo unde există elevi declarați cu alergii severe, a spus directorul medical al ASSMB, dr. Ablachim Turkes, pentru Ro Health Review.

”Încă de acum un an, un și ceva, am aflat de la medicii școlari că există copii, mai ales în grădinițe, care au alergii alimentare severe. Ce înseamna asta? Că riscă la contactul cu anumite alimente să facă șoc anafilactic (…). Deci nu că fac o urticarie, ci fac o reacție extrem de severă și primejdioasă pentru viață. Acești copii au recomandări de la medicul alergolog să aibă permanent asupra lor autoinjectoare cu adrenalină. Permanent”, a explicat oficialul.

Ea a subliniat că, părinții acestor copii trebuie să anunțe medicul școlar despre această situație, ”astfel încât, medicii noștri trebuie să facă demersuri astfel încât să se asigure că există autoinjectoare cu adrenalină la școală – la cabinetul școlar și în clasă – și să fie instruiți asupra modului de folosire și în ce situații trebuie să le folosească”.

Directorul medical al ASSMB a precizat că mulți părinți care au copii cu alergii severe evită să declare acest lucru la școală, de teamă că elevii vizați vor cădea victimă bully-ingului sau vor fi marginalizați.

 

Workshopuri cu personalul medical din școli, cu cadrele didactice și cu părinții

 

ASSMB, împreună cu Asociația Română pentru Educaţie în Alergii (AREA), a organizat, începând cu luna mai a acestui an, workshopuri cu personalul medical din școlile în care există copii declarați cu alergii severe, precum și cu părinții acelor copii.

”Cadrele didactice au fost foarte impresionate de prezentare, pentru că nu-și imaginau cât de primejdioasă este această situație medicală”, a precizat directorul medical al ASSMB.

Ea a mai explicat că, în lunile acestea de vacanță, a fost instruit tot personalul medical din școli – și medici și asistente – asupra acestei situații, ”Începând cu anul acesta școlar, vom relua aceste ateliere cu părinții și cu profesorii”, a adăugat dr. Ablachim Turkes.

”Noi ne dorim să putem crea un mediu sigur pentru copiii cu alergii severe la școală”, a subliniat directorul medical al ASSMB.

 

De anul acesta, chestionar privind alergiile

 

Începând de anul acesta, părinții care au copii la școli sau grădinițe vor trebui să completeze un chestionar în care apare și întrebarea dacă au copiii o formă de alergie. ”Și dacă bifează că au o alergie, vor mai primi un chestionar, specific pentru alergii, din care noi să ne dăm seama de gravitatea alergiei, cât de serioasă este această afecțiune. Și în felul acest sperăm să avem o imagine mai exacta asupra copiilor cu alergii și să fim pregătiți să nu se întâmple vreun accident”, a mai spus oficialul.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.