Automedicația responsabilă poate aduce economii la bugetul Uniunii Europene

O automedicație responsabilă ar putea aduce economii de 16 miliarde de euro la bugetul Uniunii Europene, avertizează Asociația română a producătorilor de medicamente fără prescripție, suplimente alimentare și dispozitive medicale (RASCI), care citează datele Association of the European Self-Medication Industry (AESGP), organizație din care face parte și RASCI. Această economisire a banilor poate fi făcută prin stimularea automedicației responsabile cu doar 5%, iar cifrele sunt prezentate în agenda AESGP pe anul 2020.

RASCI susține că, în același timp, automedicația responsabilă poate genera economii și la bugetul destinat sănătății. Aceasta este de fapt practica prin care europenii își gestionează singuri problemele uzuale de sănătate, cu intervenție minimă din partea profesioniștilor din domeniul sănătății. Reprezentanții RASCI spun că, bazată pe o informare corectă și din surse credibile și avizate, automedicația responsabilă reprezintă o opțiune eficientă de îngrijire a sănătății. Poate avea beneficii atât pentru pacienți, cât și pentru personalul medical, care se poate axa în principal pe pacienții cu probleme serioase de sănătate.

Directorul excutiv RASCI, Diana Mereu, afirmă că este necesară distincția între tratamentul „după ureche” și automedicația rațională, care presupune un consumator informat și responsabil, cu capacitatea de a recunoaște situațiile în care are nevoie de controlul și avizul unui specialist. „Evoluția segmentului de piață reprezentat de RASCI arată că există un interes din ce în ce mai mare al romȃnilor pentru gestionarea propriei stări de sănătate. De aceea, este important ca, atât noi, în calitate de reprezentanți ai industriei, cât și profesioniștii din domeniul sănătății și factorii de decizie să fim pregătiți să le oferim acestora informații corecte și complete, pentru ca, pe lângă practicarea automedicației responsabile, să încurajăm consumatorii să adopte și alte comportamente sănătoase”, arată Diana Mereu.

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.