Autoritățile americane cer avertismente mai detaliate cu privire la riscurile implanturilor mamare

Oficialii americani din domeniul sănătății doresc ca femeile care se supun intervențiilor de implanturi mamare să primească avertizări mai puternice și mai multe detalii despre posibilele riscuri și complicații ale acestor proceduri. Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) din Statele Unite spune că producătorii ar trebui să adauge un avertisment evidențiat de o casetă, cel mai grav tip de avertisment din sistemul american, informațiilor oferite femeilor care iau în considerare implantul mamar.

De asemenea, agenția recomandă pacienților să completeze o listă pentru a se asigura că aceștia înțeleg toate efectele secundare posibile ale implanturilor, precum cicatricile, durerea post-operatorie și chiar o formă rară de cancer.

 

Femeile, insuficient informate despre această procedură

 

„Am fost sesizați de multe femei că nu au fost pe deplin informate în legătură cu riscurile intervenției atunci când au luat în considerare implanturile mamare”, a explicat FDA într-o declarație publică. De asemenea, agenția cere companiilor să explice că implanturile mamare necesită adesea intervenții chirurgicale repetate și că nu ar trebui considerate dispozitive care să reziste pe tot parcursul vieții. Aproximativ 20% dintre femeile care apelează la implanturi din motive cosmetice trebuie să le elimine după 8-10 ani, potrivit FDA.

Noua propunere este cea mai recentă încercare a FDA de a gestiona problemele de siguranță prezentate de dispozitivele utilizate în principal pentru mărirea sânilor, cea mai frecventă procedură chirurgicală cosmetică din SUA. Aproximativ 400.000 de femei apelează la implanturi în fiecare an, dar dintre acestea doar 100.000 iau decizia în urma unei operații provocate de cancer.

În ultimii ani, FDA și autoritățile de reglementare din alte țări au constatat o legătură între un tip rar de cancer și un anumit implant texturat. În iulie, FDA a cerut producătorului Allergan să-și retragă implantul Biocell de la vânzare după ce acesta a fost asociat cu un risc crescut de apariție a unui anumit tip de limfom. Compania a emis o revocare la nivel mondial pentru aceste implanturi, care fuseseră deja interzise sau restricționate la folosire în numeroase țări.

Într-o problemă separată, FDA a primit mii de sesizări din partea unor femei care învinovățesc implanturile pentru o serie de probleme de sănătate, inclusiv artrita reumatoidă, oboseala cronică și dureri musculare.

La începutul anului, FDA a organizat o întâlnire la care zeci de femei au cerut agenției să emită noi avertismente și restricții în privința implanturilor. Poziția oficială a agenției este că implanturile sunt, în principiu, sigure, atât timp cât femeile înțeleg că pot avea complicații. Însă, în urma întâlnirii, agenția a anunțat că femeile ar trebui să obțină informații mai explicite și mai inteligibile despre riscurile prezentate de implanturi.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.