Autorităţile din Congo anunţă sfârşitul epidemiei de Ebola în estul ţării

Ministrul congolez al Sănătăţii, Eteni Longondo, a proclamat în mod oficial joi sfârşitul epidemiei de Ebola în estul Republicii Democrate Congo (RDC), a doua ca gravitate după descoperirea virusului în 1976.

Declarată la 1 august 2018, a doua epidemie de febră hemoragică de pe teritoriul congolez a ucis 2.277 de persoane, a declarat ministrul Sănătăţii, care a vorbit despre epidemia „cea mai lungă, cea mai complexă şi cea mai ucigaşă” din istoria ţării, informează AFP, citată de Agerpres.

Doar epidemia de Ebola din Africa de Vest, în perioada 2013-2016, a făcut mai multe victime (peste 11.000).

„Această a doua epidemie a fost foarte specială”, „într-un context foarte complex”, a subliniat ministrul congolez. El a evocat mai ales „un activism al grupărilor armate, care au cauzat o nesiguranţă cronică”.

Într-un comunicat, reprezentanţii Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) au avansat cifra de „11 morţi în rândul personalului medical”. Un medic care lucra pentru Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a fost asasinat la sfârşitul unei şedinţe publice în aprilie 2019 în Butembo, unul dintre epicentrele epidemiei.

OMS a decretat în iulie 2019 că această epidemie era o urgenţă sanitară de dimensiune internaţională, temându-se de propagarea bolii în ţările vecine (Rwanda şi Uganda, unde au fost înregistrate câteva cazuri).

Vaccinarea a fost utilizată masiv pe mai mult de 320.000 de persoane în timpul epidemiei, care a afectat în principal provincia Nord-Kivu.

O altă epidemie de Ebola a fost declarată recent la o distanţă de 1.000 de kilometri spre vestul ţării, în Mbandaka, fără să aibă legătură cu epidemia ce a fost declarată joi încheiată.

În total, 24 de cazuri (21 confirmate şi trei probabile) au fost înregistrate, cu 13 decese asociate, potrivit OMS.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.