Autoritățile recomandă vaccinarea împotriva infecţiei cu HPV – „sigură şi eficace” pentru sănătate pe termen lung – să fie administrat atât fetelor cât şi băieţilor, începând cu vârsta de 11 ani, înainte de începerea vieţii sexuale

Ziua Internaţională de Conştientizare a Infecţiei cu HPV (Human Papillomavirus), marcată anual la data de 4 Martie, are ca scop promovarea de informații și cunoștințe privind infecția cu HPV, calea de transmitere, afecțiunile pe care aceasta le produce și metodele de prevenție a infecției și a bolilor cauzate de infecția persistentă cu virusul papilloma uman.
Infecţia persistentă cu HPV este asociată cu apariţia cancerului de col uterin şi alte cinci tipuri de cancer: cancer anal – în peste 90% din cazuri, cancer orofaringian – 1 din 3 cazuri, cancer vaginal – în 4 din 5 cazuri, cancer vulvar – aproximativ jumătate din cazuri, cancer penian – peste 50%.

Autoritățile recomandă ca vaccinarea împotriva infecţiei cu HPV – „sigură şi eficace” pentru sănătate pe termen lung – să fie administrat atât fetelor, cât şi băieţilor, începând cu vârsta de 11 ani, înainte de începerea vieţii sexuale

„Institutul Naţional de Sănătate Publică se alătură iniţiativelor internaţionale de a creşte gradul de conştientizare privind riscurile generate de infecţia cu HPV şi de a aduce în prim plan importanţa măsurilor de prevenţie pentru reducerea numărului cazurilor de cancer provocate de infecţia cu acest virus. Virusul Papilloma Uman (HPV) este un virus care infectează epiderma şi mucoasele.

Din cele peste 120 de tipuri de HPV, 15 pot cauza cancer, fiind responsabile pentru 5% din totalul cancerelor diagnosticate la nivel global. În Uniunea Europeană, infecţia cu HPV provoacă aproximativ 67.5000 de cancere anual. Infecţia cu HPV este cea mai frecventă infecţie cu transmitere sexuală, majoritatea persoanelor active sexual se infectează cel puţin o dată de-a lungul vieţii. Jumătate din aceste infecţii se produc cu tulpinile HPV de risc înalt”, a transmis Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP).

Majoritatea infecţiile cu HPV se vindecă de la sine, dar, în anumite cazuri, acestea devin persistente şi pot produce leziuni cu evoluţie malignă

În România, se estimemează că 13,7% din cancerele diagnosticate sunt asociate infecției persistente cu HPV.

Scăderea incidenției cancerelor prevenibile prin vaccinare și creșterea acoperirii vaccinale împotriva HPV reprezintă un obiectiv al Planului European de Cancer.  Institutul Național de Sănătate Publică s-a alăturat consorțiului proiectului PERCH (Partnership to Contrast HPV), alături de 18 țări europene și 34 de organizații partenere, pentru a contribui la creșterea capacității Statelor Membre de a implementa programe de vaccinare împotriva infecției cu HPV consolidate și sustenabile. De asemenea, proiectul PERCH contribuie la implementarea Strategiei Globale de Eliminare a Cancerului de Col Uterin.

Rezultatele proiectului PERCH au contribuit la fundamentearea propunerii de Recomandare a Consilului Uniunii Europene privind cancerele prevenibile prin vaccinare, aflată în dezbatere de la începutul acestui an. Recomandarea  conține o serie de măsuri pe care Statele Membre sunt sprijinite să le adopte pentru a crește gradul de acceptare al vaccinurilor care pot preveni apariția unor cancere.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.