Avansează proiectul Clinicii Multifuncționale „Dr. Calistrat Grozovici” de la Institutul „Matei Balș”

Ministerul Sănătății a pus în transparență decizională un proiect de Hotărâre de Guvern privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivul de investiții Clinica Multifuncțională „Dr. Calistrat Grozoviciˮ, corp A și B.

Prin realizarea investiţiei se va înfiinţa în cadrul Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş“ o clinică multifuncțională în domeniul bolilor infecţioase şi infectocontagioase limitatoare de viaţă, se precizează în proiectul de act normativ.

Studiul de fundamentare pentru construirea Clinicii Multifuncționale „Dr. Calistrat Grozovici” fusese publicat în Monitorul Oficial la sfârșitul anului 2018, prin Hotărârea de Guvern nr. 920/2018.

 

Clinică multifuncțională în domeniul bolilor infecțioase

 

Clinica Multifuncțională „Dr. Calistrat Grozovici” va cuprinde două corpuri de clădire conectate între ele. Clinica va avea 636 paturi, 5 săli de operaţie, multiple cabinete de consultaţie, laboratoare de cercetare, săli de învăţământ, precum şi cele mai moderne dotări în scopul asigurării unui act medical de înaltă calitate.

În noua clinică multifuncțională se va acoperi patologia infecțioasă cu potențial de cronicizare a sistemului nervos central, sistemului cardio-vascular, sistemului osteoarticular, a aparatului digestiv, a aparatului uro-genital și a sistemului hemato-poetic și oncoterapia pentru afecțiunile induse de HIV/SIDA.

 

O completare a Centrului Român de Cercetare Bio-Moleculară aplicată Bolilor Infecțioase

 

Prin dotarea noii clinici cu aparatură şi echipamente de cercetare – dezvoltare moderne şi performante, la nivel european, clinica multifuncțională ˮDr. Calistrat Grozoviciˮ vine ca o completare necesară Centrului Român de Cercetare Bio-Moleculară aplicată Bolilor infecțioase în sistem PIII–PIV, centru realizat prin accesarea fondurilor europene.

În cadrul noii clinici multifuncționale de boli infecţioase şi infectocontagioase „Dr. Calistrat Grozovici” pacienții cu infecții sistemice severe și/sau de organ vor fi abordați într-o manieră holistă, se arată în proiectul de act normativ. Astfel, se precizează „introducerea sistemului de pat mobil/spital și nu pat/fix/secție – sistem care răspunde imediat la nevoia de îngrijiri specifice cu dirijarea pacientului cu pat cu tot acolo unde are nevoie și nu acolo unde sunt paturi libere”. Se promit, de asemenea, standarde de calitate foarte înalte, prin alocarea a 105-110 m2/pat de spital și implementarea unui sistem tampon la nivel de secții.

Astfel, se va schimba în totalitate managementul infecțiilor așa-zise cronice (endocardite infecțioase subacute, osteomielite, abcese cerebrale, hepatopatii cronice, hepatocarcinoame etc.) prin abordare chirurgicală precoce și antibioticoterapie specifică adecvată imediată.

 

100 de milioane în plus la costul estimativ al investiției

 

„Pentru atingerea scopului propus este necesară o infrastructură de înaltă tehnologie, dotare cu echipamente adecvate nevoilor de îngrijiri de sănătate de profil precum și de training pesonalizat” se precizează în actul normativ pus în transparență.

Față de estimarea inițială, publicată la sfârșitul lunii noiembrie 2018 în Monitorul Oficial, investiţia totală a proiectului a crescut cu mai mult de 100 de milioane de lei, de la 650 până la 774 de milioane de lei.

Clinica urmează să fie construită printr-un parteneriat public-privat. Suma va fi eșalonată pe trei ani, durata de execuție a proiectului fiind de 30 de luni.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.