Avertismentul medicilor: Dopurile de la sticlele de șampanie pot provoca orbire

Chirurgii oftalmologi avertizează că dopurile de la sticlele de șampanie sunt extrem de periculoase și pot provoca inclusiv orbire. Medicii trag un semnal de alarmă: în perioada sărbătorilor, deschiderea șampaniei poate transforma momentele de bucurie într-o adevărată tragedie, în cazul în care pluta dopului intră cu viteză în ochi.

Dr. Amir Hamid, consultant în îngrijirea ochilor la o clinică din Londra, a afirmat că dopurile pot atinge o viteză de aproape 90 de km pe oră. Avertismentul vine după ce o vedetă a unui show de televiziune a orbit după ce a fost lovită de un dop de șampanie.

Atrăgând atenția asupra pericolelor care pot apărea în perioada Crăciunului, dr. Hamid a declarat că clinica în care lucrează este foarte aglomerată în perioada sărbătorilor. „Și la Crăciun, tratăm multe persoane care sunt victime ale unui dop de șampanie sărit greșit”, declară medicul.

Specialiștii spun că deși că globul ocular este protejat de oasele din jurul ochiului, dopurile de șampanie care zboară repede sunt mai mici decât acea zonă și pot provoca mari accidente când lovesc ochii. „Când se deplasează cu o asemenea viteză, până la 55 de mile pe oră (89 km/h), poate provoca leziuni corneei – stratul exterior al ochiului – precum și deteriorarea mai extinsă a părților interioare foarte fragile ale ochiului. Unele dintre aceste cazuri pot necesita o intervenție chirurgicală”, a declarat Hamid.

Un studiu anterior publicat în Jurnalul Britanic de Oftalmologie a analizat 12.899 de cazuri de leziuni oculare cauzate de băuturile carbogazoase și a constatat că dopurile de șampanie sunt responsabile pentru majoritatea accidentelor.

„O sticlă de șampanie de 750 ml conține 4,125 litri de dioxid de carbon cu o presiune de 6,2 bari – de aproape trei ori mai mare decât o anvelopă auto obișnuită. Aceasta poate arunca dopul de 30 de grame până la o distanță de 13 metri.

„Reflexul de clipire nu oferă ajutor: de la distanța de deschidere tipică de 60 cm, dopul are nevoie de mai puțin de 0,05 secunde pentru a ajunge la ochi”, arată rezultatele studiului.

 

Deschiderea corectă a șampaniei este sigură

 

Un reprezentant al unei firme de vinuri din Marea Britanie i-a sfătuit pe toți cei care merg la petreceri să se asigure că toate sticlele de șampanie sunt deschise în siguranță, departe de oameni. Gavin Kean a adăugat că răcirea lor la temperatura corectă de la șase până la zece grade Celsius ajută la reducerea riscului de sărire rapidă a dopului.

„Înclinați sticla într-un unghi de 30 de grade. Prindeți dopul și folosiți cealaltă mână pentru a prinde baza sticlei. Întoarceți sticla, nu dopul – sunetul ar trebui să fie un „phhhuut” liniștit și nu un dop care explodează”, a mai spus Kean.

În Marea Britanie, iarna trecută problemele oculare s-au clasat în primele zece motive care i-au trimis pe oameni la urgențe.

Studiile au mai arătat că dopurile sticlelor de șampanie sunt responsabile pentru până la 20% din astfel de accidente în SUA.

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.