Avertismentul OMS: E de așteptat să apară noi variante de coronavirus. Relaxările vor spori răspândirea lor în toată lumea

Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a avertizat, vineri, într-o conferință de presă, asupra pericolului apariției unor noi variante de coronavirus. Acest lucru este o certitudine, a punctat oficialul, în condițiile în care tot mai multe state relaxează restricțiile și măsurile de prevenție, astfel încât crește mobilitatea populației. Cu cât se circulă mai mult, cu atât se răspândește virusul mai ușor și cresc șansele ca acesta să sufere mutații.

„Este foarte simplu: mai multă răspândire înseamnă noi variante, o transmitere redusă înseamnă mai puține variante. Mai multă răspândire înseamnă noi variante. E de așteptat să apară noi variante de coronavirus, pentru că asta fac virusurile: se transformă. Putem împiedica răspândirea acestor variante prin măsuri de prevenție adecvate”, a explicat Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Directorul OMS a precizat că varianta Delta a SARS-CoV-2, detectată prima dată în India, este cea mai contagioasă, fiind identificată până acum în cel puțin 85 de țări.

„Se răspândește rapid în rândul populației nevaccinate”, a subliniat Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Cel puțin 212 de țări și teritorii au administrat până în prezent peste două miliarde de doze de vaccin împotriva SARS-CoV-2. Până acum, aproximativ 782 de milioane de oameni au fost complet imunizați prin vaccinare, potrivit datelor Our World in Data.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.