Avocatul Poporului din Franța critică, într-un raport, accesul dificil la îngrijiri medicale pentru imigranți

Avocatul Poporului din Franța, Jacques Toubon, a criticat într-un raport ”accesul dificil la îngrijiri medicale” în Hexagon pentru străinii bolnavi. El a subliniat că imigranții sunt, în continuare, victime ale ”prejudecăților”.

Priviți cu ”suspiciune”, străinii bolnavi întâmpină adeseori obstacole în a primi îngrijiri, pentru că drepturile lor sunt ”fragile” și uneori subminate de practici ”ilegale”, și-a exprimat îngrijorarea Toubon.

La trei ani dupăun prim raport în acest sens, el trage un noul semnal de alarmă privind ”ideile preconcepute” care afectează regulile aplicabile imigranților. Mai mult, ”suspiciunile” fac mai dificilă ”exercitarea drepturilor persoanelor străine bolnave”.

 

O reducere neprevăzută a drepturilor

 

Pentru străinii aflați în situație ilegală, reforma asigurărilor de sănătate din 2015, care a implementat așa-numita ”protecție universală în caz de boală”, a condus la o ”scădere neprevăzută” a drepturilor pentru numeroase persoane: un control mai restrictiv privind legalitatea șederi, dar și dificultăți de afiliere pentru străinii instalați recent în Franța.

Raportul subliniază și ”dificultățile sporite” cu care se confruntă imigranții bolnavi în obținerea unui documente de ședere pentru a putea primi îngrijiri, după o reformă din 2016 care a dus la o ”scădere drastică a numărului de avize medicale favorabile pentru menținerea pe teritoriul” țării.

”Accesul la dreptul de ședere pentru persoanele infectate cu HIV este îngrijorător”, afirmă Avocatul Poporului.  El evocă o serie de studii care au arătat că majoritatea imigranților bolnavi își descoperă patologia în timpul controalelor medicale realizate după instalarea pe teritoriul Franței.

 

”Un dispozitiv costisitor, care favorizează practici discriminatorii”

 

Numai 2% dintre cele 255.550 de permise de ședere eliberate anul trecut au fost pentru motive medicale, arată raportul Avocatului Poporului.

În ceea ce îi privește pe imigranții ilegali, Avocatul Poporului critică așa-numitul sistem ”Aide médicale d’Etat” (AME, Ajutor Medical de Stat), pe care îl descrie drept „un

Dispozitiv costisitor, care favorizează practicile discriminatorii”, cu un ”refuz de acordare de îngrijiri” ilegale, dar adesea justificate ”printr-un cost administrativ și financiar superior” pentru medici.

Acest lucru se poate manifesta printr-un ”refuz direct” de acordare a îngrijirii sau ”indirect”, printr-un program limitat de consultări sau prin cererea de documente justificative suplimentare.

El mai atrage atenție că o întârziere în acordarea de îngrijiri medicale poate însemna costuri suplimentare ulterior.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.