Baciu: În perioada imediat următoare vor fi operaţionalizate 73 de paturi ATI, însă e nevoie de personal

Secretarul de stat  în Ministerul Sănătăţii, Andrei Baciu, a declarat, luni, că în perioada imediat următoare ar putea fi operaţionalizate încă 73 de paturi de terapie intensivă, însă a precizat că acest lucru depinde “exclusiv” de resursa umană.

“Vorbim de 14 locuri de terapie intensivă şi terapie acută care au fost operaţionalizate de joi până vineri. Astăzi au mai fost operaţionalizate încă 13 locuri – cinci la terapie intensivă şi alte opt locuri de terapie acută. Vorbim practic de 10 locuri în Oradea şi trei locuri la Giurgiu. (…) Aceste locuri au devenit disponibile astăzi. La Alba-Iulia vor fi operaţionale în zilele următoare alte 12 locuri. Avem o inventariere deja a tuturor locurilor şi spitalelor şi secţiilor unde se poate extinde cel mai uşor şi cel mai rapid numărul de paturi la terapie intensivă – cumulează un număr de 73, ştim exact ce tip de resurse umană ne trebuie. (…) În perioada imediat următoare, însă, depinde exclusiv de resursa umană”, a afirmat Andrei Baciu, la un post de televiziune.

Referindu-se la vaccinarea anti-COVID-19, secretarul de stat a spus că a crescut interesul, însă din datele recente reiese că mai puţin de 10% din populaţie are “o ezitare semnificativă pentru vaccinare”.

“Pe datele pe care le avem, sub 10% din populaţie – ceea ce se şi ştia – are o ezitare semnificativă pentru vaccinare. Însă, ce este important, este şi accesibilitatea imediată. Mare parte din oameni practic s-ar vaccina dacă ar putea să acceseze imediat, eventual fără o chestiune suplimentară, un efort suplimentar, fie şi de timp. (…) A crescut interesul de la începutul campaniei de vaccinare. Pe datele pe care le avem a crescut dorinţa (de vaccinare – n.r.)”, a mai spus secretarul de stat.

În Bucureşti, Cluj, Sălaj, Sibiu, Maramureş, rata de vaccinare este peste 20%, a adăugat Andrei Baciu.

“Pot să vă dau de exemplu top cinci judeţe care au peste 20% rată de vaccinare: Bucureşti, Cluj, Sălaj, Sibiu, Maramureş. (…) Diametral opus, sigur că avem şi regiuni unde lucrurile ar putea să fie mai bine. (…) Noi oferim acces mai crescut la vaccinuri pentru localităţile care au o incidenţă mai ridicată, tocmai pentru a veni şi cu acest instrument al vaccinării în sprijinul autorităţilor locale”, a arătat secretarul de stat.

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.