Bacterii tot mai rezistente la antimicrobiene, transmise de la animale la om

Antimicrobienele folosite în tratamentul zoonozelor – infecții transmise de la animal la om, precum campylobacterioza sau salmoneloza – sunt tot mai puțin eficace. Aceasta este concluzia unui raport publicat astăzi de Centrul European pentru Prevenția și Controlul Bolilor (ECDC) și Autoritatea Europeană pentru Siguranță Alimentară (EFSA).

 

Infecții dificil de tratat

 

Raportul Uniunii Europene privind rezistența la antimicrobiene a bacteriilor zoonotice și a altor bacterii indicative de la oameni, animale și alimente în anul 2017 ar trebui să tragă mai multe semnale de alarmă, consideră Vytenis Andriukaits, comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară. Și asta deoarece raportul arată că ne îndreptăm spre o lume în care tot mai multe infecții obișnuite vor deveni dificil – dacă nu imposibil – de tratat.

Potrivit raportului ECDC/EFSA, rezistența la fluorochinolone (precum ciprofloxacinul) este atât de ridicată în unele țări, încât aceste antibiotice nu mai pot fi utilizate pentru tratamentul cazurilor severe de infecție cu Campylobacter.

De altfel, proporții mari și foarte mari din tulpinile de Campylobacter au fost găsite rezistente nu doar la ciprofloxacin, ci și la tetracicline.

 

Rezistență crescută la fluorochinolone

 

Majoritatea țărilor membre ale Uniunii Europene raportează, pentru 2017, o creștere a rezistenței la fluorochinolone a tulpinilor de Salmonella izolate de la om. Mai mult, rezistența multiplă (la trei sau mai multe antimicrobiene) este mare la tulpinile de Salmonella izolate de la om (28,3%) și de la animale, în special a speciei S. typhimurium.

Din fericire, rezistența la antimicrobienele cele mai importante a fost scăzută sau foarte scăzută în infecțiile cu Salmonella și Campylobacter la om și la animale și în tulpinile de Escherichia coli izolate de la animale.

Tulpinile de Salmonella izolate de la om și cele de Salmonella și E. coli izolate de la porcii din crescătorii și vițeii cu vârste sub 1 an au fost în proporție mare rezistente la ampicilină, sulfonamide și tetracicline, în vreme ce rezistența la cefalosporine de generația a treia a fost puțin frecventă.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.