Băieții născuți cu o greutate sub medie sunt mai predispuși să aibă probleme de fertilitate

Bebelușii de sex masculin născuți cu o greutate mică pentru vârsta gestațională prezintă un risc mai mare de infertilitate ca adulți decât cei născuți cu greutate medie, sugerează un nou studiu.

„Rezultatele cercetării noastre arată că, uneori, trebuie să ne uităm la viața foarte timpurie pentru a găsi explicații ale problemelor de sănătate care apar mai târziu în viață”, a declarat Anne Thorsted, de la Universitatea Aarhus din Danemarca, coautoare a cercetării.

Potrivit unui articol apărut în jurnalul Human Reproduction, autorii studiului au analizat dosarul medical al unui număr de aproape 11.000 de oameni născuți între 1984 și 1987 în două orașe daneze.

Greutatea la naștere și vârsta gestațională au fost obținute din dosarele legate de naștere, în timp ce două registre naționale au fost folosite pentru a afla dacă persoanele respective au fost diagnosticate cu infertilitate sau au solicitat un tratament de fertilitate până la sfârșitul lui 2017. Peste 10% dintre bărbați și femei s-au născut cu o greutate mică pentru vârsta lor gestațională.

În plus, au fost folosite chestionarele completate de mamele participanților, atunci când erau însărcinate, pentru a obține informații despre factori precum fumatul matern – un factor despre care se știe că este asociat cu nașterea unui copil cu o greutate mai mică decât cea normală.

Rezultatele nu au evidențiat nicio legătură între greutatea la naștere în funcție de vârsta gestațională la fetițe și infertilitatea la vârsta adultă. Dar lucrurile au stat diferit în cazul băieților. Ținând cont de factori precum indicele de masă corporală pre-sarcină al mamei, de faptul că părinții au trăit sau nu împreună, de vârsta mamei și fumatul matern, riscul de infertilitate la vârsta adultă a fost cu 55% mai ridicat în cazul băieților născuți cu o greutate sub cea normală față de băieții născuți cu o greutate medie pentru vârsta lor gestațională.

Analiza a sugerat că 8,3% dintre băieții născuți cu o greutate mică pentru vârsta gestațională au prezentat infertilitate la adulți, comparativ cu 5,7% dintre cei născuți cu o greutate medie. Cu toate acestea, legătura nu a mai fost evidentă odată ce echipa a exclus bărbații care au avut anumite probleme genitale.

“Malformațiile genitale ar putea fi responsabile pentru o parte din asocierea observată în analiza principală, dar acest lucru trebuie să fie explorat în continuare”, a spus Thorsted.

Când echipa a analizat cazurile de bărbați fără astfel de probleme genitale – concentrându-se doar pe cei diagnosticați cu infertilitate, mai degrabă decât pe datele clinicii de fertilitate, care ar putea fi mai puțin exacte, s-a găsit încă o dată legătura dintre bebelușii cu o greutate mai mică decât cea normală și infertilitatea.

Studiul are însă anumite limitări: în 2017, participanții aveau 30 de ani sau puțin peste această vârstă, ceea ce înseamnă că nu toate cazurile de infertilitate ar fi putut fi observate. De asemenea, nu este clar ce mecanism se află în spatele legăturii dintre greutatea scăzută la naștere pentru vârsta gestațională la băieți, problemele genitale și infertilitatea.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.