Banii pentru sănătate: o cheltuială sau o investiție în viitor?

„Obiectivele pentru dezvoltare durabilă sunt cele mai importante instrumente pe care le avem la îndemână în prezent pentru a implementa o politică care vizează accesul universal la servicii de sănătate”, a declarat dr. Hans Kluge, directorul Diviziei de sisteme de sănătate și sănătate publică din cadrul Biroului Regional OMS Europa.

Invitat special la discuțiile din cadrul Aspen Healthcare Forum, Hans Kluge a vorbit despre viitorul sistemelor de sănătate, despre rezolvarea problemelor apărute la nivel european și despre aplicabilitatea soluțiilor propuse pentru sistemul sanitar din România.

 

Sănătate și protecție financiară

 

Povara financiară asociată serviciilor de sănătate și necesitatea protejării cetățenilor europeni de cheltuielile cu actul medical au fost primele probleme pe care dr. Hans Kluge le-a adresat. Astfel, sumele plătite de cetățeni din buzunarul propriu pentru servicii medicale și medicamente nu trebuie să depășească 30% din costurile asociate tratamentului. OMS recomandă însă ca procentajul să fie menținut sub 15%. Altfel, există pericolul ca aceste sume să depășească puterea financiară a pacienților și a familiilor acestora. Aceasta poate fi o problemă importantă în contextul în care costurile asociate tratamentelor moderne, inovative, sunt din ce în ce mai mari.

„Nu e neapărat o problemă de bani, ci de politici de sănătate adecvate, care să protejeze populațiile vulnerabile și să mențină cheltuielile cu sănătatea făcute de cetățeni din buzunarul propriu la un nivel minim”, arată Hans Kluge.

 

Investiții în sănătate, nu cheltuieli

 

Finanțarea sănătății trebuie privită ca pe o investiție, nu ca pe o cheltuială. Este important ca decidenții politici să înțeleagă că investiția în sănătate afectează în mod direct creșterea economică a unei țări, a explicat reprezentantul OMS Europa. „Este important ca autoritățile să înțeleagă că sănătatea nu este o gaură neagră pentru finanțări”, a explicat Hans Kluge. Pentru a ajunge în acest punct,o bună comunicare între reprezentanții ministerului sănătății și cei ai ministerului finanțelor este foarte importantă: „Trebuie să vorbim aceeași limbă pentru a putea argumenta investițiile în sănătate”, a adăugat oficialul OMS Europa.

Peste 100 de invitați și 30 de speakeri, experți din țară și din străinătate, cercetători și specialiști în tehnologii medicale, din industria farmaceutică, dar și înalți oficiali din domeniul sănătății participă la a șaptea ediție a Aspen Healthcare Forum, care se desfășoară marți, 23 octombrie 2018, la București.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.