Șef. lucr. dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, a declarat că actul medical nu ar trebuie să fie în contradicție cu infrastructura, „dar, din păcate, în România, actul medical este cu mult peste ceea ce înseamnă infrastructură, cel puțin la Institutul Marius Nasta, un institut care are o sută de ani vechime”.
„Suntem în fața unei structuri vechi, o parte din infrastructură a trebuit închisă pentru că aducea riscuri mult mai mari pentru pacienții care erau acolo. Suntem în fața unei legislații care nu îți permite nici să angajezi personal, nici să menții în funcții personalul sau să motivezi personalul eficient, dar nici să penalizezi personalul care stă luni de zile în concediu medical, pentru că nu avem instrumente să prevenim acest lucru”, a precizat managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”.
Șef. lucr. dr. Beatrice Mahler a mai declarat că „pacientul are nevoie de căldură în saloane, de o instalație care să funcționeze corect, de un medic care să aibă un aparat care funcționează în parametrii normali”.
Lucrurile trebuie făcute gradual, pornind de la o legislație adaptată zilelor noastre, a precizat Șef. lucr. dr. Beatrice Mahler.
„Avem nevoie, cu siguranță, de o legislație care să ne permită să aducem medicii tineri în spitalele românești și în spitalele universitare românești. Performanța trebuie șă fie cuvântul care definește medicul care rămâne la patul pacientului, calitatea actului medical depinde foarte mult de modalitatea în care medicul direcționează această artă a meseriei pe care o desfășoară”, a mai spus managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”.
Momentul pe care îl traversăm ne aduce în față multiple deficiențe, a punctat Șef. lucr. dr. Beatrice Mahler.
„Una dintre cele mai mari probleme este asigurarea personalului în zilele de sâmbătă și duminică în centrul de vaccinare. Legislația este atât de birocratică, încât trebuie să faci un adevărat algoritm de organizare pentru a putea face un astefel de cabinet să funcționeze șapte zile din șapte, 12 ore pe zi”, a explicat managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”.
Declarațiile au fost făcute în cadrul conferinței-dezbatere „Spitalele din România ÎNCOTRO? Actul Medical vs. Infrastructură”, organizat de Colegiul Medicilor din România, în contextul tragediei incendiului de la Institutul „Matei Balș”, care a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute săptămâni.
Manifestarea se desfășoară sub conceptul CMR în DIALOG, ce își propune să devină o platformă de discuții la nivel național, prin organizarea unei serii de evenimente împreună cu principalele instituții și actori implicați în sistemul de sănătate pe cele mai importante teme pentru dezvoltarea profesiei medicale și a sistemului medical românesc. Managementul logistic și comunicarea aferente proiectului din partea CMR sunt asigurate de Sănătatea Press Group.