Beatrice Mahler: „Blocul operator de la Marius Nasta va rămâne închis atâta timp cât este nevoie”

S-a înregistrat al treilea deces la o pacientă din secția de ATI a Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, confirmat cu infecție cu Acinetobacter.  Anunțul a fost făcut la 20 februarie de managerul Institutului, dr. Beatrice Mahler, într-o conferință de presă. Pacienta avea 40 de ani și se afla în stare gravă, având fibroză pulmonară.

O altă pacientă internată în secția de terapie intensivă a Institutului și infectată cu Acinetobacter, în vârstă de 78 de ani, se află în continuare în stare gravă, fiind intubată și ventilată mecanic.

 

„La noi vin cazuri foarte grave”

 

„Nu trebuie să scăpăm din vedere bolile de fond ale acestor persoane. La noi vin cazuri foarte grave”, a explicat prof. dr. Ioan Cordoș, șeful Clinicii de chirurgie toracică a Institutului „Marius Nasta”. Acesta a declarat că ar vrea ca lumea să înțeleagă faptul că este vorba de o suprainfectare cu Acinetobacter care s-a adăugat unor multiple comorbidități în cazul pacienților decedați și nu reprezintă cauza decesului.

Mai mult, Ioan Cordoș a explicat că primul pacient cu Acinetobacter care a decedat săptămâna trecută la „Marius Nasta” fusese transferat de la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”, iar în fișa lui de transfer era confirmată infecția cu Acinetobacter. Pacientul a venit deci deja infectat, iar Institutul și-a asumat să-l primească pentru că s-a considerat că acolo ar fi avut șansele cele mai bune, a declarat profesorul Cordoș. „Dacă pacientul acesta ar fi avut o șansă, ar fi avut-o la noi, nu la Matei Balș. Așa am convenit cu ei, să-l primim. Și ne-am asumat să primim un pacient infectat, fiindcă noi avem și chirurgi toracici, nu doar secție de ATI”, a explicat și dr. Radu Stoica, șeful secției ATI.

 

Ancheta epidemiologică continuă

 

În același timp, au explicat medicii, nu se poate preciza cu certitudine că acel pacient a transmis infecția. Ceilalți doi pacienți decedați, la care s-a confirmat coinfectarea cu Acinetobacter, au avut la rândul lor internări în antecedente. „Încercăm să stabilim filiația, în asta constă ancheta epidemiologică”, au explicat medicii de la Institutul „Marius Nasta”.

Ieri, inspectorii sanitari de la Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București (DSPMB) au decis închiderea temporară a blocului operator și a secției de ATI postoperatorie a Institutului „Marius Nasta”. În momentul luării acestei decizii, cei șase pacienți internați în secția de ATI postoperatorie au fost mutați, a anunțat managerul institutului.

Managerul Institutului a spus că ultimele probe epidemiologice recoltate intern, drept autocontrol, au ieșit cu rezultate bune. Se așteaptă însă rezultatele probelor recoltate de DSP în cadrul anchetei epidemiologice. „Blocul operator va rămâne închis atâta timp cât este nevoie. Este important să fie respectate procedurile, iar problele recoltate să fie conforme și corecte”, a declarat Beatrice Mahler în cadrul conferinței de presă.

 

28 de pacienți transferați sau amânați

 

În urma deciziei de a închide blocul operator de chirurgie toracică, 28 de operaţii au fost amânate. Pacienţii, marea lor majoritate veniți de pe teritoriul țării, urmează să fie preluați către alte spitale din Capitală. Spitalul Militar, Spitalul Universitar de Urgență şi Institutul Clinic Fundeni sunt doar câteva dintre unităţile sanitare care i-ar putea prelua și opera pe cei 28 de bolnavi care au, în marea lor majoritate, afecţiuni neoplazice, a explicat profesorul Cordoș.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.