Asist. univ. dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta, a explicat că cei mai mulți dintre cei care se infectează cu COVID 19 sunt cazuri care reușesc să treacă prin această afecțiune fără a necesita asistență medicală importantă.
Totodată, Beatrice Mahler a spus că există însă și o categorie de pacienți care are nevoie de suport medical, iar implicarea cadrelor medicale este necesară. “Vorbim de pacienți care dezvoltă insuficiență respiratorie, preumonii virale”.
În cazul persoanelor care au afecțiuni pulmonare cronice, afecțiuni cardiovasculare, acestea “se pare că sunt predispuse la acutizări ale bolii de bază care va avea o evoluție mult mai agresivă în prezența infecției cu COVID 19”.
Managerul Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta a mai explicat că există și o categorie de persoane cu o reacție imună extrem de agresivă din partea organismului care a fost infectat, care “duce la o reacție detresă respiratorie acută , adică o epuizare rapidă și completă a capacității plămânului de a asigura funcția de respirație, ceea ce aduce obligatoriu la susținerea vieții prin intubare și ventilație mecanică”.
Beatrice Mahler a adăugat că acestea din urmă sunt cazuri severe, care dacă reușesc să depășească acest moment vor rămâne cu sechele pulmonare, pentru că orice agresiune asupra plămânului se va vindeca cu cicatrici. „Aceste persoane vor rămâne cu o boală pulmonară cronică care duce la scăderea capacității de efort în viitor și la scăderea calității vieții”.