Bebelușii care cresc într-un aer poluat prezintă un risc cu până la 50% mai mare de a muri înainte să împlinească un an, avertizează un studiu realizat pe opt milioane de copii

Un studiu major a descoperit că poluarea aerului ar putea crește semnificativ riscul bebelușilor de a muri în primul an de viață. Cercetătorii au observat aproape opt milioane de sugari născuți în Anglia și Țara Galilor între 2001 și 2012 și au descoperit că bebelușii din zonele cele mai poluate aveau un risc cu 30 până la 50% mai mare de a muri din orice cauză până la vârsta de un an. Experții au avertizat de multă vreme că poluarea aerului reprezintă un risc pentru sănătate, însă noul studiu arată cât de mare este cu adevărat pericolul la care sunt expuși locuitorii din aceste zone.

 

Poluanții care ucid

 

Oamenii de știință spun că particulele microscopice emise de mașini și de fabrici sunt inspirate adânc în plămâni și intră în fluxul de sânge. De acolo, ele pot declanșa boli de inimă și cancer pulmonar mai târziu în viață, precum și infecții pulmonare, cum ar fi pneumonia.

Studiul observațional nu a oferit un motiv pentru care copiii bebelușii prezintă un risc mai mare de deces timpuriu.

Cercetătorii de la Școala de Medicină a Universității Cardiff au descoperit că trei poluanți atmosferici diferiți au sporit riscul de a muri al bebelușilor. Este vorba despre dioxidul de azot (NO2), de smogul pompat de mașinile diesel vechi, cunoscut sub numele de particule în suspensie (PM10), și de dioxidul de sulf (SO2). NO2 și PM10 apar, în principal, din cauza traficului, în timp ce SO2 este produs prin arderea combustibililor fosili, cum ar fi cărbune, petrol și gaze.

 

Risc crescut de deces infantil în zonele poluate

 

Echipa de cercetare a folosit statisticile de la nivel național pentru a analiza datele cumulate a 7.984.366 de nașteri și decese în Anglia și Țara Galilor pe o perioadă de 12 ani.

Oamenii de știință au împărțit țara în aproximativ 35.000 de zone mici, fiecare cu o dimensiune similară a populației, de 1.500 de rezidenți sau 650 de gospodării. Cercetătorii au folosit apoi datele medii anuale privind poluarea de la Departamentul pentru Mediu, Alimentație și Afaceri Rurale. Echipa, condusă de dr. Sarah Kotecha, a calculat la câtă poluare a fost expusă fiecare zonă înainte de a face o legătură cu ratele de deces.

Rezultatele arată că există un risc de deces mai mare cu 20 până la 40% pentru bebelușii cu vârsta până la un an din zonele cele mai poluate. De asemenea, medicii au descoperit un risc mai mare cu 20 până la 40% de decese neonatale, decese care apar în 28 de zile de la naștere, în zonele poluate. Iar studiul a arătat o creștere cu 30 până la 50% a deceselor post-neonatale, care apar în perioada între 28 de zile după naștere și un an, în aceleași zone.

După ajustarea rezultatelor pentru factori care ar putea afecta descoperirile, precum greutatea la naștere, vârsta mamei și nașterile multiple, riscurile au scăzut ușor.

Riscul ca un nou-născut să moară a fost cu 7% mai mare în zonele cu niveluri ridicate de NO2, 4% mai mare pentru PM10 și 19% mai mare pentru SO2. Decesele neonatale au crescut cu 21 la sută în zonele afectate de SO2, dar nu în mod semnificativ pentru NO2 și PM10. Și riscul de decese post-neonatale a crescut cu 11%, 12% și 15% pentru zonele cu un nivel ridicat de NO2, PM10 și, respectiv, SO2.

„Descoperirile noastre arată că, deși s-au înregistrat progrese, rămâne o provocare să reducem poluarea aerului pentru a reduce numărul de decese infantile. Între timp, prin înțelegerea modului în care poluarea afectează bebelușii, direct sau prin intermediul mamei, putem să dezvoltăm terapii adecvate sau alte intervenții, în funcție de cantitatea de expunere la diferitele tipuri de poluanți”, a declarat dr. Kotecha, liderul echipei de studiu.

Concluziile cercetării urmează să fie prezentate la Congresul internațional al Societății Europene de Boli Respiratorii de la Madrid.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.