Beneficiile și riscurile oțetului de mere

Oțetul de mere este popular ca remediu natural, dar nu există dovezi științifice care să confirme beneficiile sale, iar utilizarea acestuia trebuie făcută cu prudență, deoarece poate afecta dinții și stomacul, potrivit ABC News.

După ce a apărut într-o serie Netflix recentă, întrebarea este: există dovezi științifice care să susțină aceste beneficii sau este doar o modă fără fundament?

Ce conține oțetul de mere?

Așa cum sugerează și numele, oțetul de mere este obținut prin fermentarea merelor. Principalul său component este acidul acetic, care se formează din zaharurile fermentate de bacterii. „Este folosit frecvent în gătitul vegan pentru că adaugă un gust specific,” spune Evangeline Mantzioris, cercetător în nutriție la Universitatea din Australia de Sud.

Deși este promovat pe rețelele sociale, dovezile științifice pentru beneficiile oțetului de mere sunt limitate. „Nu există suficiente studii care să demonstreze beneficii semnificative pentru sănătate,” spune Katrina Kissock, cercetător în nutriție la George Institute for Global Health. Totuși, cercetările existente sugerează câteva îmbunătățiri în controlul glicemiei la persoanele care consumă oțet de mere.

Dr. Mantzioris adaugă că studiile realizate până acum au arătat că persoanele care au consumat oțet de mere au avut uneori îmbunătățiri în controlul glicemiei, însă există multe variabile care pot influența aceste rezultate. Dieta, genetica și nivelul de activitate fizică pot afecta efectele observate.

De asemenea, cercetările mai limitate sugerează că oțetul de mere ar putea contribui la scăderea colesterolului. „Există unele indicații că ar putea ajuta la pierderea în greutate, dar nu există dovezi consistente în acest sens,” adaugă Dr. Kissock.

Potențialul pentru pierderea în greutate

Un studiu experimental sugerează o posibilă legătură între consumul de oțet de mere și pierderea în greutate, dar rezultatele nu sunt concludente. „Procesul de fermentație produce prebiotice, care pot ajuta la sănătatea intestinului,” explică Dr. Kissock. De asemenea, oțetul de mere conține și cantități mici de nutrienți precum fier și magneziu. Acidul acetic, spune Dr. Mantzioris, neutralizează enzimele din gură care încep să descompună carbohidrații, ceea ce face ca aceștia să fie digerați mai lent.

Acest efect poate fi obținut și cu alte tipuri de oțet sau cu suc de lămâie,” adaugă aceasta. „În general, beneficiile oțetului de mere pot fi obținute printr-o dietă bazată pe alimente integrale, precum fructele, legumele și cerealele integrale.”

„Nu există studii care să analizeze consumul de oțet de mere și cancerul la oameni,” subliniază Dr. Kissock, subliniind că afirmațiile extraordinare privind oțetul de mere ar trebui tratate cu prudență.

Riscurile consumului de oțet de mere

În ciuda beneficiilor modeste, oțetul de mere poate avea și efecte negative. „Are un gust îngrozitor,” recunoaște Dr. Mantzioris. „Mai grav, poate dăuna smalțului dentar din cauza acidității sale,” explică aceasta. Pentru a reduce riscul de daune, Dr. Mantzioris recomandă folosirea unui pai și clătirea gurii după consum.

De asemenea, aciditatea oțetului de mere poate interfera cu medicamentele. „Dacă o persoană ia medicamente și vrea să folosească oțet de mere, ar trebui să consulte medicul înainte,” adaugă Dr. Mantzioris.

O altă problemă este că oțetul de mere poate provoca iritații ale esofagului sau tulburări stomacale, inclusiv reflux acid, din cauza acidității sale. „Un studiu a raportat o creștere a eructațiilor și flatulenței asociate cu consumul de oțet de mere,” spune Dr. Kissock.

Dacă dorești să folosești oțet de mere, Dr. Kissock recomandă consumul acestuia alături de o masă, mai degrabă decât separat. „Când este consumat împreună cu alimente, beneficiile asupra nivelului de zahăr din sânge sunt mai vizibile.”

În concluzie, oțetul de mere poate fi o adăugare interesantă la salate sau alte preparate, dar nu reprezintă o soluție miraculoasă pentru problemele de sănătate. „Nu va fi un remediu magic,” conchide Dr. Mantzioris.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.