„Vorbim despre inovație, e-health și digitalizare, dar la noi durează o lună să primim o aprobare pe o hârtie [trimisă] de la Ministerul Sănătății la Casa Națională de Asigurări de Sănătate”, a declarat Radu Gănescu, vicepreședinte al Forumului European al Pacienților și președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC), la dezbaterile din cadrul Aspen Healthcare Forum.
O altă problemă semnalată de președintele COPAC ține de lipsa accesului multor pacienți la servicii elementare de sănătate. „Sunt șase sute de comunități din România în care nu există medic de familie. Prin urmare, nu există prevenție, nu există diagnosticare timpurie, monitorizare. Ai numai pacienți bolnavi, eventual cronici, care, atunci când ajung în sistemul de sănătate, în orice serviciu spitalicesc, necesită cheltuieli foarte mari”, arată Radu Gănescu. „Pentru o schimbare de paradigmă, cred că trebuie să ne gândim la cum putem face accesibilitatea la servicii de sănătate mai bună în zonele rurale, pentru ca sistemul de sănătate să cheltuiască mai puțin în serviciile spitalicești”, a continuat acesta.
Președintele COPAC a vorbit și despre problema lipsei donatorilor de sânge din România, în ciuda faptului că România răsplătește financiar donările de sânge: „Trebuie să lucrăm masiv pe partea de conștientizare și informare pentru a face donarea un act important”.
Peste 100 de invitați și 30 de speakeri, experți din țară și din străinătate, cercetători și specialiști în tehnologii medicale, din industria farmaceutică, dar și înalți oficiali din domeniul sănătății participă la a șaptea ediție a Aspen Healthcare Forum, care se desfășoară marți, 23 octombrie 2018, la București.