În conformitate cu eforturile sale continue de a consolida serviciile de sănătate aflate în dificultate și de a se asigura că toată lumea are acces la asistență medicală, Crucea Roșie Română și-a extins activitățile de sensibilizare cu două noi proiecte în 2023: <<Caravana Sănătății>> și <<Centrele de promovare a sănătății>>” – se precizează pe site-ul Biroului European al Crucii Roșii.
„Caravana Sănătății este un proiect de amploare pentru populațiile din mediul rural pe care l-am adaptat pentru a sprijini și oamenii din Ucraina care locuiesc acum în România. Dorim să ajutăm să le oferim încredere, speranță și informații utile care să le fie mai ușor să se stabilească în țară. De asemenea, ne angajăm ferm pentru îmbunătățirea calității vieții cetățenilor români din zonele defavorizate”, spune Raluca Cătălina Buzea, manager Program de Sănătate la Crucea Roșie Română, potrivit sursei citate.
De asemenea, oaspeții de la Bruxelles relatează că, „în unele cazuri, echipele Caravanei au depistat în timp patologii neidentificate și chiar boli care pun viața în pericol, precum cancerul, infarctul, diabetul sau bolile cardiovasculare, îndrumând pacienții către cel mai adecvat tratament și servicii” iar în urma implementării acestui proiect, Crucea Roșie Română a identificat necesitatea creșterii în continuare a serviciilor de sănătate pentru populație dincolo de serviciile mobile furnizate de Caravanele Sănătății. Astfel, cu sprijinul Crucii Roșii Franceze, au deschis șase Centre de Promovare a Sănătății în diferite zone ale țării, „care oferă servicii medicale și consiliere gratuite tuturor, precum și facilități specifice pentru a scăpa de barierele suplimentare cu care se confruntă oamenii din Ucraina”.
Crucea Roșie Europeană: Problemele cu care se confruntă persoanele strămutate din Ucraina în România
Una dintre provocările cheie cu care se confruntă persoanele strămutate din Ucraina în România, conform datelor publicate de specialiștii europeni constă în accesul dificil la serviciile de sănătate din cauza barierei lingvistice și a faptului că nu sunt înregistrați la un medic generalist. În aceste Centre de Promovare a Sănătății în cadrul cărora sunt traducători ucraineni și rusi, aceștia pot însă consulta medici generaliști sau specialiști precum pediatri, cardiologi, oftalmologi, stomatologi sau nutriționiști, li se poate testa tensiunea arterială și glicemia, precum și o electrocardiogramă sau o ecografie abdominală:
„Aici, nu oferim doar servicii medicale, ci și o licărire de speranță și sprijin pentru cei care au nevoie. Suntem mândri să inaugurăm cel de-al șaselea Centru de Sănătate din țară și să arătăm lumii că în vremuri dificile, omenirea nu cunoaște granițe”, a declarat Camelia Șucu, președintele Crucii Roșii Române, în ziua deschiderii celui de-al șaselea centru din Salaj, în noiembrie 2023.
Totodată, la Centrele de Promovare a Sănătății, atât adulții, cât și copiii pot accesa servicii de sănătate mintală și pot beneficia de consiliere psihologică, relatează reprezentanții biroului european, precizând că acest nou domeniu de activitate al Crucii Roșii Române a fost dezvoltat pe baza nevoilor identificate ale populației. În plus, susțin aceștia, „voluntarii și personalul Crucii Roșii Române organizează activități de sprijin psihosocial, precum cursuri de artă sau dans în cele trei centre multiculturale ale lor. De asemenea, îi ajută pe oameni să consolideze abilitățile de viață care îmbunătățesc metodele de coping și sprijină integrarea, cum ar fi recunoașterea emoțiilor, confruntarea cu pierderea și durerea, stresul și tristețea, îmbunătățirea bunăstării prin activități recreative.
Aceste inițiative nu doar abordează nevoile imediate de asistență medicală, ci contribuie și la reziliența și bunăstarea comunităților care se confruntă cu diverse provocări. Aceste servicii sunt centrate pe oameni, deoarece răspund preferințelor și nevoilor acestor comunități”.