Bisfenolul S rămâne în organism mai mult timp decât predecesorul său, bisfenol A, arată un studiu

După bisfenol A, tot mai mulți experți sunt îngrijorați de înlocuitorul său, bisfenol S. Un studiu publicat de oameni de știință francezi arată că această substanță rămâne și mai mult în organism decât predecesorul său. Bisfenol S este folosit în numeroase produse din plastic și metalice și ar perturba sistemul endocrin.

 

Bisfenol S, prezent în doze de băuturi, cutii de conserve și bonuri

 

Bisfenol S (BPS) este un produs chimic de sinteză utilizat în mod regulat în fabricarea de cutii pentru băuturi, conserve, recipiente de plastic, dar prezent și în hârtia termică folosită, de exemplu, pentru tipărirea bonurilor fiscale.

O echipă de oameni știință de la laboratorul Toxalim, din Toulouse, de la Ecole Nationale Vétérinaire de Toulouse (ENVT), precum și de la universitățile Montreal și Londra, au analizat efectele acestei substanțe asupra corpului uman. Ei au studiat mai întâi efectele asupra porcilor, care au “caracteristici comparabile funcțiilor gastro-intestinale” ale omului.

Potrivit lor, substanța “persistă în organism mai mult timp și în concentrații mai mari decât bisfenolul A”, scrie BFMTV.

 

O substanță cu efect asupra hormonilor

 

În țările UE bisfenolul A este interzis în fabricarea biberoanelor din plastic. Din 2017, când Agenția Europeană a Produselor Chimice a clasificat bisfenolul A ca “substanță extrem de îngrijorătoare”, acesta a fost înlocuit tot mai mult cu bisfenol S.

Însă cercetătorii francezi avertizează că “înlocuirea BPA cu BPS ar putea duce la creșterea expunerii oamenilor la un compus care acționează asupra hormonilor”.

Recunoscând că “datele toxicologice sunt în continuare insuficiente pentru a evalua pericolul asociat”, echipa de cercetare consideră că “rezultatele obținute subliniază importanța estimării expunerii în procesul de analiză a riscului pentru sănătatea umană legată de substituirea substanțelor îngrijorătoare”.

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.