Pentru o pacientă care se lupta cu o formă de cancer pancreatic, internată la unul dintre cele mai mari spitale din România, coșmarul urma să se adâncească inimaginabil de mult, scrie agenția de presă Bloomberg, care face o radiografie a sistemului de sănătate din România, pornind de la cazul Floreasca.
”Incidentul de la Spitalul Floreasca, din București, a dominat buletinele de știri și primele pagini ale ziarelor zile la rând. Președintele Klaus Iohannis l-a numit catastrofal și inacceptabil, promițând reforme ample. Însă întâmplarea îngrozitoare nu ar trebui să fie o surpriză: România cheltuie mai puțin pentru sănătate decât orice alt stat membru al Uniunii Europene, are cea mai mare rată de mortalitate din cauza bolilor tratabile și una dintre cele mai mici speranțe de viață din blocul comunitar. Guvernul a construit un singur spital nou de trei decenii”, comentează Bloomberg.

Iar situația provocată de subfinanțare și corupție are ecou dincolo de granițele țării. Asistența medicală inadecvată determină mii de oameni din țara cu o populație de 20 de milioane să se mute anual în Occident. Până la cinci milioane de români locuiesc în prezent în altă parte, ceea ce alimentează populismul și duce la perspective economice incerte în țară, scrie Bloomberg.
Lipsa de investiții din România în sistemul finanțat din banii contribuabililor se întinde pe decenii și acoperă tot spectrul politic. Iar banii care au fost alocați au fost adesea cheltuiți ineficient sau deturnați.
România este pe al doilea loc în Indicele Percepției Corupției publicat anual de Transparency International, fiind depășită numai de Bulgaria. Iar exemplele care justifică această poziție sunt un fapt obișnuit în industria sănătății.
Agenția de știri oferă câteva astfel de cazuri: ”Procurorii au stabilit că o cameră hiperbară a fost cumpărată la un spital din București la de șapte ori prețul pieței. Când a venit momentul ca echipamentul să fie folosit – după incendiul de la Colectiv, din 2015 – s-a dovedit că este potrivită numai pentru proceduri anti-îmbătrânire (…). Furnizorul pentru un spital s-a dovedit că a pus în pericol milioane de vieți vânzând dezinfectați diluați sau contrafăcuți, care au permis răspândirea bacteriilor”.
”Sistemul de sănătate din România este ca o pungă care nu este numai aproape goală, ci și plină de găuri”, a afirmat Vlad Mixich, analist pe politici de sănătate și membru al conducerii Agenției Europene pentru Securitate și Sănătate în Muncă, citat în articol.
Deși salariile din sistem au crescut în repetate rânduri, medicii și asistentele au plecat în număr mare din țară pentru a munci în țări mai bogate din vestul Europei, exacerbând o lipsă pe piața muncii care afectează tot estul continentului.
În 2018, Comisia Europeană a constatat că România este sursa a aproape jumătate dintre toți angajații din sănătate care au emigrat în Uniunea Europeană. Italia este principala lor destinație.
”Medicii nu pleacă din cauza salariilor. Mulți medici tineri pleacă pentru că sunt dezgustați de sistem”, a declarat Laura Zarafin, medic la Spitalul Colentina, citată de Bloomberg.
Unii români au luat lucrurile în mâinile lor, scriu autorii materialului, referindu-se la Asociația Dăruiește Viață. ”Ani de zile (asociația – n.r.) a ajutat la renovarea spitalelor, a importat medicamente oncologice și a donat cărți și televizoare pacienților. Organizația caritabilă Asociația Dăruiește Viață a strâns, în cele din urmă, bani de la 300.000 de persoane și 4.000 de companii, pentru a construi o aripă pentru pacienții oncologici pediatrici, în vârstă de 26 de milioane de euro, la un spital existent deja în capitala țării”, relatează agenția.
Autoritățile încearcă să obțină fonduri europene pentru a ajuta la construcția unor spitale regionale. Însă ani de creșteri ale salariilor bugetarilor au provocat o gaură enormă în buget, notează autorii.
Chiar și cu președintele și Guvernul lucrând în armonie – o raritate în politica românească – este greu de văzut de unde pot veni fonduri suplimentare, conchid Bloomberg.