Emanuel Botnariu la Forumul de Sănătate Publică: Trebuie să fim o țară în care sănătatea și educația să devină domenii strategice în CSAT

Emanuel Botnariu, membru al Comisiei pentru Sănătate Publică a Senatului României, a declarat în cadrul Forumului de Sănătate Publică: ”Tot timpul vorbim. Vorbim discuții, conferințe, forumuri. Știți cât e bugetul sănătății din PIB astăzi? 4,4%. Suntem țara cu cel mai mic procent din Europa. Toți vrem ca domeniul lui de activitate să prospere, așa cum ar fi normal. N-o sa reușim. V-o spun la modul cel mai serios și îmi pare foarte rău. Îmi doresc un consens. Sănătatea este prioritară. Boala nu ține cont nici de culoare politică, nici de sex, nici de vârstă. De nimic.

Mi-aș dori foarte mult niște concluzii puține, dar esențiale.

Ne aflăm într-o situație destul de stranie. Epidemia de coronavirus bate la ușă. Ne-a cam prins puțin descoperiți, puțin mai mult. UNIFARM-ul nu mai are măști. Dacă astăzi se anunță un prim caz sau știu eu primele cazuri și la noi în România, populația nu este pregătită.

Vreau să nu văd stare de panică și de disperare atât din partea autorităților, cât și din partea populației.

Trebuie să fim o țară în care sănătatea și educația să devină domenii strategice de interes național în CSAT. Nu sunt domenii prioritare cum sunt în alte țări europene. Cum am reușit 2% din PIB să dam la apărare, eu cred ca 6% pentru sănătate, nu mai vorbim de educație ar fi altceva.”

Forumul de Sănătate Publică, eveniment în premieră, își propune crearea unei platforme de discuții intersectoriale, între factorii de decizie (legislatori, executivi) din zonele de sănătate, economică, financiară, educație, socială – profesioniștii din domeniul sanitar, educație, social – autorități locale – societate civilă – mass-media, în vederea identificării de potențiale soluții pentru îmbunătățirea și consolidarea capacității de intervenție la nivelul celor trei direcții majore de sănătate publică în România: protejarea sănătății, prevenirea bolilor, promovarea sănătății.

Evenimentul este organizat de către Sănătatea Press Group în parteneriat instituțional cu Școala Națională de Sănătate Publică, Management și Perfecționare în Domeniul Sanitar, sub egida Comisiei pentru Sănătate și Familie – Camera Deputaților și a Comisiei pentru Sănătate Publică – Senatul României.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.