BREAKING NEWS în sănătate

Val_valcu1

Crize, reclamații, arestări, scandaluri, înregistrări cu camera ascunsă, furtună pe Facebook. Din când în când, o premieră medicală ori un caz spectaculos, cu puternic impact emoțional. Sănătatea este subiect de Breaking News. Audiența subiectelor fierbinți este activată măcar o dată pe săptămână de exploziile galbene care curg pe „burtierele” televiziunilor

Din păcate, trecerea de pe print în online, nișarea și multiplicarea posturilor de televiziune n-au schimbat comportamentul publicului. Mihail Sebastian, acum aproape 100 de ani, făcea, în piesa „Ultima oră” constatarea că un ziar trăiește o zi, la fel o știre de primă pagină. Subiectele mor la fel de repede și în epoca modernă. Ca un foc de paie, dezbaterea încinge opinia publică, dar combustibilul se consumă în câteva zile. Alte știri sunt Breaking News, iar subiectul este uitat. Emoția nu lasă loc unei analize lucide, iar analizele, câte sunt, nu merg în profunzime.

E simplu să arătăm presa cu degetul, să spunem că este superficială, că nu ajunge la fondul problemelor, că nu găsește cauza, atunci când aleargă după vinovați. Circuitul știrilor în lumea occidentală este altul: presa specializată atacă temele mari, merge în adâncime și prezintă concluzii clare, pe care presa generalistă le preia, sau care modelează abordările din mainstream.

Avem publicații de analiză focalizată pe domeniul medical? Au de unde se informa specialiștii, dar și jurnaliștii de la știri sau din online, pentru a trece de la știrile de Breaking News la dezbaterea aplicată, documentată și care să genereze schimbarea așteptată în bine?

Cred că este loc pentru mai multă dezbatere și pentru analize de detaliu, iar revista Ro Health Review: Strategies, Economics & More chiar asta își propune să facă.

Cât despre statutul de Breaking News pe care îl au subiectele din Sănătate, acesta n-ar trebui să sperie sau să deranjeze profesioniștii din domeniu. O astfel de știre poate fi comparată cu un foc de paie, care luminează mult, dar oferă puțină căldură. Rețineți, însă, că vin mai multe „Breaking News”-uri din Sănătate. Iar, dacă permanent se pun paie pe foc, până la urmă cazanul va da în clocot. Presiunea publică va mișca roțile locomotivei. Ce direcție vor alege „mecanicii”, rămâne de văzut. Ce putem face, prin această publicație, este să le oferim o hartă.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.