Prof. dr. Cătălina Poiană: Se vor depune toate eforturile pentru a permite derularea în condiții optime a rezidențiatului, deși intervalul alocat pentru organizare este mai scurt

Prorectorul cu probleme de învăţământ postuniversitar al Universității de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” din București, prof. dr. Cătălina Poiană, a afirmat pentru RoHealthReview.ro că se vor depune toate eforturile pentru a permite derularea în condiții optime a rezidențiatului, deși intervalul alocat pentru organizarea examenului în acest an este mai scurt decât de obicei.

”Salutăm acest efort care s-a făcut la nivel legislativ ca să apară această lege. Dar, în același timp, pentru a ne putea încadra în derularea rezidențiatului în trimestrul al IV-lea al anului, conform prevederilor Ordonanței 18, toți pașii necesari în organizare vor fi condensați. Va fi un volum mare de muncă, dar este important și necesar să îl derulăm, pentru că trebuie ca o generație întreagă de absolvenți să nu piardă un an din viață”, a declarat ea.

Declarația vine după ce legea privind examenul de rezidențiat s-a publicat în Monitorul Oficial.

 

Legea privind examenul de rezidențiat s-a publicat în Monitorul Oficial

 

Marți, deputații au aprobat în unanimitate proiectul de modificare şi completare a Ordonanţei Guvernului nr.18/2009 privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului. Săptămâna trecută, acesta a fost aprobat de Senat.

Actul normativ prevede, ”prin derogare, concursul național pentru admiterea în rezidențiatul pe locuri și pe posturi se organizează în temeiul unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului Sănătății pentru anul 2019 și se poate desfășura la nivelul centrelor universitare pe baza acordului dintre Ministerul Sănătății și instituțiile de învățământ superior publice acreditate care au facultăți de medicină, medicină dentară și farmacie”.

Mai exact, aleșii au eliminat necesitatea semnăturii ministrului Educației, în condițiile în care, în Guvernul actual acesta nu există – ceea ce și a dus la blocaj. Ordinele necesare pentru organizarea și desfășurarea examenului vor putea fi semnate numai de ministrul Sănătății, indiferent dacă acesta este demis sau interimar.

De asemenea, actul prevede că ”cifra de școlarizare pentru rezidențiat este cel puțin egală cu numărul de locuri reprezentând totalul absolvenților de medicină, medicină dentară și farmacie cu diplomă de licență din promoția anului în curs, cumulat cu numărul de posturi, conform art. 18, stabilită prin ordin al ministrului Sănătății. În cazul în care numărul candidaților care promovează examenul de rezidențiat este mai mare decât cifra de școlarizare inițial anunțată, aceasta se va suplimenta până la repartiția candidaților, astfel încât toți candidații promovați să poată accesa un loc sau un post de rezidențiat. Ministerul Finanțelor Publice asigură resursele financiare necesare școlarizării prin rezidențiat la nivelul cifrelor de școlarizare aprobate”.

În plus, medicii rezidenți care nu își iau examenul, dar care au finalizat toate stagiile, pot să rămână în sistemul sanitar până la trei ani, dacă sunt angajați de un spital, rezolvându-se astfel deficitul de medici din unele spitale sau specializări.

 

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.