Breton: UE va putea să îşi respecte ţintele de vaccinare. Pfizer produce o cantitate mai mare de doze decât planificase

Thierry Breton, comisarul european pentru piaţa internă, a declarat că Uniunea Europeană va putea să îşi respectele ţintele referitoare la vaccinările împotriva COVID-19 în pofida întârzierii livrărilor vaccinurilor fabricate de AstraZeneca, în condiţiile în care Pfizer produce o cantitate mai mare de doze decât planificase, relatează Reuters.

Explicaţiile vin în contextul în care AstraZeneca a anunţat că va încerca să livreze UE 30 de milioane de doze de vaccinuri până la sfârşitul lunii martie, mult mai puţine faţă de obligaţiile contractuale asumate iniţial, de 90 de milioane, şi un angajament făcut luna trecută, de a livra 40 de milioane de doze.

Breton a declarat că întârzierea este inacceptabilă, dar că deocamdată nu există planuri de a da în judecată compania.

”Vestea bună este că, deşi există întârzieri cu AstraZeneca, nu vom întârzia cu programul nostru de vaccinare în primul trimestru. Pfizer produce mai mult, mult mai mult decât era planificat, şi ne va livra mai mult”, a spus Breton.

Liderii UE au fost criticaţi pentru campania lentă de vaccinare faţă de ​​alte ţări, cum ar fi Marea Britanie sau Statele Unite, din cauza unui proces mai lung de aprobare şi de achiziţie şi a întârzierilor repetate ale livrărilor.

Noua ţintă referitoare la livrările de vaccinuri ale AstraZeneca depinde de autoritatea de reglementare a medicamentelor din UE, care trebuie să aprobe aprovizionarea de la o fabrică din Olanda, arătă un document intern, citat de Reuters.

Breton a spus că AstraZeneca are probleme cu testarea, ceea ce reprezintă un semn al problemelor de logistică, şi a îndemnat consiliul de administraţie al companiei să ia măsuri.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.