Bronşiolită: Eficacitatea tratamentului nirsevimab, confirmată prin două studii din Franţa

Conceput pentru a-i apăra pe bebeluşi de cazurile grave de bronşiolită, tratamentul nirsevimab, asemănător unui vaccin şi testat masiv în această iarnă în mai multe ţări, inclusiv în Franţa, a dovedit că reuşeşte să evite un număr mare de spitalizări, iar două studii franceze au confirmat această constatare.

„Este foarte încurajator să vedem că, în condiţii reale, toate studiile au evoluat în aceeaşi direcţie: o eficacitate importantă în prevenirea spitalizărilor”, a declarat Isabelle Parent du Chatelet, directoarea departamentului de boli infecţioase din cadrul agenţiei Sante Publique France, informează AFP, citată de Agerpres.

Agenţia menţionată şi Institutul Pasteur din Paris au făcut publice rezultatele furnizate de două studii care au alcătuit un bilanţ pozitiv al eficacităţii tratamentului nirsevimab.

Cele două studii erau aşteptate cu nerăbdare de medici şi de agenţiile din domeniul sănătăţii publice. Alături de alte tratamente asemănătoare şi recent apărute pe piaţă, nirsevimab, dezvoltat de Sanofi, aduce cu sine promisiunea unei schimbări majore în lupta împotriva bronşiolitei.

Această boală afectează în fiecare iarnă un număr mare de bebeluşi, care se confruntă timp de mai multe zile cu probleme respiratorii. Deşi acestea nu sunt grave în general, ele pot duce totuşi la spitalizare.

În majoritatea cazurilor, simptomele sunt provocate de virusul respirator sinciţial (VRS). Acesta este vizat de niservimab, molecula activă a tratamentului.

Obiectivul tratamentului coincide cu cel al unui vaccin, însă principiul său de acţiune este diferit. Nu mai este vorba despre a face organismul să dezvolte anticorpi proprii împotriva VRS, ci despre injectarea directă a acestor anticorpi.

Nirsevimab face parte dintr-o serie recentă de tratamente, care aduc pentru prima dată promisiunea imunizării unui număr mare de persoane împotriva VRS.

Autorităţile sanitare din mai multe ţări au decis să înceapă la toamnă campanii vaste de imunizare a bebeluşilor cu ajutorul nirsevimab, inclusiv în Franţa, care a administrat deja peste 200.000 de doze şi care a fost nevoită să raţionalizeze stocurile datorită cererii mari din partea părinţilor.

Această alegere, susţinută pe scară largă de medicii pediatri, a făcut totuşi obiectul unor critici, anumiţi observatori considerând prematură decizia unor campanii de vaccinare care să se bazeze doar pe rezultatele studiilor clinice furnizate de Sanofi.

Este, aşadar, crucial să se evalueze beneficiile în condiţii reale ale tratamentului nirsevimab la finalul epidemiei de bronşiolită din acest an.

Protejarea spitalelor

Aceste beneficii par să fie din ce în ce mai incontestabile în ţările în care tratamentul a fost administrat. Un studiu din Luxemburg şi un altul din Spania au arătat în ultimele luni că nirsevimab a redus net riscul de spitalizare în rândul bebeluşilor.

Autorităţile sanitare din Statele Unite au oferit la rândul lor în luna martie mai multe indicii în acest sens.

Aceste observaţii, care contrastează cu numărul mic al studiilor realizate în condiţii reale şi care erau disponibile despre vaccinul Pfizer, au fost confirmate prin două studii realizate în Franţa şi ale căror rezultate au fost anunţate vineri.

Cele două studii sunt complementare. Primul, cu o metodologie asemănătoare celor folosite în străinătate, a vizat un grup de bebeluşi internaţi în ultimele luni la reanimare din cauza bronşiolitei, analizând dacă aceştia au primit Beyfortus sau nu.

Studiul a concluzionat că noul tratament reduce cu 75% riscul de internare la terapie intensivă, un procent care trebuie totuşi pus în perspectivă, având în vedere dimensiunea relativ mică a eşantionului de aproximativ 300 de bebeluşi.

Al doilea studiu a completat aceste concluzii printr-o altă metodă: o modelizare care ţine cont de mai mulţi factori, cum ar fi profilul anilor precedenţi de epidemie, pentru a estima numărul spitalizărilor ce au fost evitate cu ajutorul nirsevimab.

Potrivit cercetătorilor, mai multe mii de sugari au evitat astfel riscul de spitalizare: între 3.700 şi 7.800 în total.

Ce putem concluziona din aceste două studii? Nu atât la nivel individual este esenţial un astfel de tratament. Spre deosebire de o boală precum rujeola, riscul de complicaţii în urma bronşiolitei este scăzut pentru un copil sănătos.

Dar „este foarte interesant în ceea ce priveşte evitarea supraaglomerării în spitale, unde secţiile de pediatrie sunt saturate în această perioadă”, a declarat Simon Cauchemez, care a coordonat modelarea pentru Institutul Pasteur.

„Prin urmare, este nevoie de o strategie amplă de imunizare a sugarilor care, altfel, se simt bine”, a concluzionat el.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.