București: Testare genetică gratuită pentru femeile cu cancer de sân

Pg-3-SH-Boala-secolului-trecut

O mie de femei din București diagnosticate cu cancer de sân vor primi câte un voucher în valoare de 17.000 de lei ca să efectueze analize de testare genetică. Măsura se regăsește în proiectul „Testarea genetică la cancerul de sân în stadii incipiente”, aprobat de Consiliul General al Municipiului București.

„Testarea genetică oferă date despre evoluția bolii, despre cum va răspunde la un anumit tip de tratament, dar și informații precum asocierea cu alte tipuri de boli neoplazice sau non-neoplazice. Astfel, în cazul unui cancer mamar cu receptori hormonali pozitivi, se poate evita chimioterapia, cu efecte secundare semnificative, dacă sunt îndeplinite recomandările medicale specifice, printre care și cea a unui prognostic genetic bun”, se precizează în Regulamentul de implementare a proiectului.

Beneficiare vor fi pacientele diagnosticate cu cancer mamar în stadii incipiente, cu tumori până în 5 cm (T1-T2), ganglioni axilari negativi sau pozitivi, receptori hormonali pozitivi sau negativi. Femeile acceptate în program trebuie să aibă peste 18 ani, să fie operate radical/conservator, cu explorarea ganglionilor axilari (disecție axilară completă sau disecția ganglionului santinelă), cu diagnostic de carcinom mamar invaziv, cu unul până la trei ganglioni pozitivi, margini de rezecție negative, receptori estrogenici (ER) pozitivi și receptori Her2 negativ, potrivit regulamentului.

În Romania sunt diagnosticate anual aproximativ  8.900 de noi cazuri de cancer mamar, conform datelor comunicate de ASSMB. În București, sunt estimate 700 de cazuri noi, în fiecare an. Dintre acestea, 450 de femei au cancer mamar incipient.

2 comments

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.