Buget record pentru cercetare în domeniul tuberculozei la nivel global

Bugetul global destinat cercetării în domeniul tuberculozei a atins în 2017 un nivel record de 772 de milioane de dolari. Este mai mult cu aproape 50 de milioane de dolari față de bugetul destinat anului 2016, care a fost de 726 de milioane de dolari, se precizează într-un articol publicat în revista Nature. Aceasta este cea mai mare sumă cheltuită până acum, conform unui raport care a urmărit tendințele cheltuielilor globale destinate cercetării în tuberculoză în perioada 2005–2017.

Este nevoie de și mai mulți bani

Deși este o veste îmbucurătoare, autorii studiului atrag atenția că acest buget record este încă mult sub pragul calculat ca fiind necesar pentru a eradica tuberculoza până în 2030. Pentru a îndeplini acest obiectiv comun al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și al Națiunilor Unite, se estimează că ar fi nevoie de un buget de două miliarde de dolari pe an destinat cercetării.

O primă versiune a acestui raport a fost dată publicității cu ocazia întâlnirii la nivel înalt a Organizației Națiunilor Unite (ONU) pe tema luptei împotriva tuberculozei. În cadrul acelei întâlniri, care a avut loc la New York la 26 septembrie, statele membre ONU și-au luat angajamentul de a acoperi deficitul de 1,3 miliarde de dolari anual, pentru a se atinge pragul de două miliarde de dolari în finanțare destinată cercetării și a grăbi progresul spre combaterea epidemiei la nivel global.

Un sfert din populația lumii este infectată

În ciuda eforturilor susținute de a eradica boala, tuberculoza rămâne în continuare o problemă importantă de sănătate publică la nivel global. OMS estimează că aproximativ un sfert din populația lumii este infectată cu bacilul Koch. Asta înseamnă aproximativ 1,8 miliarde de persoane. Doar în 2017 s-au înregistrat zece milioane de noi îmbolnăviri și 1,6 milioane de decese din această cauză.

Fondurile suplimentare destinate cercetării ar putea contribui la progrese importante în diagnosticul rapid, tratamentul acestei boli și controlul răspândirii infecției. De asemenea, este nevoie de regimuri noi de tratament pentru copii, dar și penru cei diagnosticați cu o formă de tuberculoză rezistentă la tratamentele convenționale.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.