Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Mureș a primit un buget de aproape 127 de milioane de lei pentru tratamentele oncologice în 2024, însă cheltuielile efective au depășit această sumă, ajungând la 130 de milioane de lei, pentru aproape 5.000 de pacienți, potrivit Agerpres.
Rodica Biro, directorul general al CJAS Mureș, a declarat că „Am avut 9 miliarde de lei suportate din fond la nivel național pentru boala oncologică, ceea ce reprezintă 40% ca Program Național de Oncologie”. Aceasta a subliniat că la nivelul județului Mureș „noi, la nivel județean, am avut alocat în 2024 aproape 127 de milioane de lei și am încheiat anul preluând un consum real de 130.384.265 lei”. În acest context, Biro a adăugat că diferența dintre bugetul alocat și cheltuielile efective va fi acoperită din fondurile anului în curs: „Asta înseamnă că vom mai plăti din bugetul anului acesta diferența consumului efectiv”.
Accesul pacienților la tratamente oncologice este un subiect important pentru CJAS Mureș. Rodica Biro a precizat că „Este foarte important să știm că s-au creat niște facilități, nu numai pacientului. Toate aceste acțiuni se adresează omului și pacientului.” Totodată, a subliniat că există și măsuri speciale pentru aparținători, menționând: „Mai există și o facilitate acordată unui aparținător, un concediu medical de 45 de zile o dată pe an”.
Boala oncologică fiind o afecțiune complexă și cu un număr mare de pacienți, a necesitat o atenție deosebită din partea sistemului de sănătate. „Suntem în situația în care constatăm că boala oncologică este o boală extrem de complexă, care include un număr foarte, foarte mare de pacienți. De așa manieră încât a necesitat o atenție deosebită din partea sistemului atât pentru pacientul asigurat, cât și pentru pacientul neasigurat, având în vedere consecințele bolii și costurile extraordinare pe care le presupune tratamentul acestei boli”, a afirmat Biro.
Directorul CJAS Mureș a explicat că, pentru tratamentele costisitoare, există un mecanism de tratament cost-volum, prin care pacienții pot beneficia de medicamente la prețuri mai accesibile. „Avem un mecanism care se numește tratament cost-volum, sunt medicamente foarte scumpe care la nivelul Casei Naționale au fost negociate cu un anumit preț al medicamentului, accesibil sau mai suportabil și mai accesibil de către sistem”, a spus Rodica Biro. Aceasta a adăugat că 512 pacienți din județul Mureș beneficiază de acest tratament, iar 4.469 de pacienți au avut acces la tratamente clasice în 2024.
Rodica Biro a subliniat că Planul Național de Combatere și Control al Cancerului include nu doar tratamente pentru pacienții oncologici, dar și servicii suplimentare de îngrijire și suport. „Acest Plan Național de Combatere și Control al Cancerului cuprinde nu numai serviciile medicale de prevenire, diagnostic și tratament al cancerului, dar și serviciile de îngrijire, inclusiv îngrijiri paliative. Este un domeniu mai nou susținut în cadrul serviciilor medicale. Îngrijirile paliative sunt nu numai ale pacientului oncologic, cât și non-oncologic, care poate suferi de boli cronice în stare avansată”.
Pe lângă aceste servicii, Planul Național include și alte tipuri de suport pentru pacienți, precum „serviciile de psiho-oncologie, onco-nutriție și onco-fertilitate și servicii sociale și de indemnizații lunare de hrană”.
Rodica Biro a precizat că, începând cu 1 iulie 2024, pachetul de bază în oncologie a inclus un număr semnificativ de servicii medicale.
„Nu este un plan de screening neapărat, ci sunt servicii medicale care se pot încadra în diagnosticarea precoce a diverselor boli oncologice, până la consultații în asistența medicală primară și în ambulatoriul de specialitate și servicii medicale acordate în cascade, adică gradual, care să poată să diagnosticheze o boală oncologică”, a mai spus ea.