Bune practici în antibioticoterapie, la doar șapte spitale din zece

Șapte din zece spitale analizate de Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate (ANMCS) în al doilea ciclu de acreditare au implementat bunele practici în antibioticoterapie, se arată într-un comunicat al ANMCS. Au fost analizate, în total, 158 de spitale.

Din unitățile analizate de ANMCS, 81% au dovedit că înregistrările unui antibiotic permit trasabilitatea utilizării acestuia, 61% că prescrierea antibioticelor se face conform ghidurilor de antibioticoterapie recunoscute și rezultatului antibiogramei, după caz, iar 70% că monitorizarea consumului de antibiotice și trasabilitatea prescrierii și utilizării acestuia sunt asigurate.

Totodată, 55% din spitale au durata estimată a antibioticoterapiei înscrisă în foaia de observație, 67% au realizat evaluarea reacției la 24 și 72 de ore de antibioticoterapie, consemnată în foaia de observație.

„În al doilea ciclu de acreditare, punem accent pe tot ce cuprinde managementul clinic. Pe baza acestor date, transmitem recomandări cu privire la modul de corectare a problemelor semnalate atât conducerii spitalelor, cât și organizațiilor responsabile (Ministerul Sănătății, consiliile județene, proprietarii spitalelor în cazul celor private etc.). Monitorizăm permanent modul în care își corectează aceste deficiențe, prin intermediul unei aplicații informatice”, a declarat Vasile Cepoi, președintele ANMCS.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.