Atât Federația SANITAS cât și Solidaritatea Sanitară(FSSR) consideră că proiectul noii legi a salarizării negociat cu Ministerul Sănătății constituie un punct de referință pentru începutul negocierilor.
FSSR atrage atenția, însă, că între varianta proiectului de lege negociată de Ministerul Sănătății cu cele două federații reprezentative și cea transmisă Ministerului Muncii există câteva diferențe importante care, în opinia liderilor sindicali, ar evidenția intenția de a diminua câteva categorii de drepturi legale ale angajaților din sănătate iar modificările operate ulterior de Ministerul Sănătății ar încălca prevederile Codului Muncii.
FSSR: „După negocierile de ieri cu ministrul Muncii, astăzi urmează cele cu ministrul Sănătății”
FSSR transmite printr-o informare publică stadiul dezbaterilor cu ministerele și argumentele revendicărilor:
„Concomitent cu pregătirea acțiunilor de protest Federația „Solidaritatea Sanitară” continuă seria negocierilor cu autoritățile. După negocierile de ieri cu ministrul Muncii, astăzi urmează cele cu ministrul Sănătății.
La fel ca la Ministerul Muncii, pornim discuțiile de la o realitate foarte tristă pentru angajații din Sănătate, scăderea puterii de cumpărare a salariilor, încercând să găsim soluții care să satisfacă așteptările angajaților.
(1) Inflația a scăzut dramatic puterea de cumpărare a salariilor (salariilor reale) tuturor angajaților
• De la 1 ianuarie 2018 până în prezent inflația cumulată este de 41,24%.
• Inflația a erodat puterea de cumpărare a tuturor salariilor: infirmiere, îngrijitoare, personal nemedical/TESA, medici etc.
• Pentru aproape 40% dintre angajații din sănătate creșterea salarială din aceeași perioadă a fost situată între 26% și 37%. Este vorba despre o categorie de personal pe care guvernanții au considerat-o privilegiată: asistentele medicale. Acesta este principalul efect al formulei „sănătatea este o prioritate”. (Se adaugă faptul că cea mai avantajată categorie profesională din perspectiva nivelul creșterilor salariale, respectiv medicii, a beneficiat de acest avantaj doar pentru salariile de bază ale contractelor individuale de muncă de la norma de bază, în timp ce salariile de bază aferente contractelor de muncă pentru gărzile suplimentare au rămas la nivelul lunii ianuarie 2018.)
(2) Ministerul Sănătății trebuie să corecteze forma proiectului de lege a salarizării transmisă Ministerului Muncii
Pe termen lung (până cel târziu la sfârșitul acestui an) soluția pentru corectarea situației în care se află salariile angajaților din sănătate o constituie o așezare mai etică a salariilor în noua lege a salarizării. Proiectul noii legi a salarizării negociat cu Ministerul Sănătății constituie un punct de referință pentru începutul negocierilor.
Însă, deoarece între varianta proiectului de lege negociată de Ministerul Sănătății cu cele două federații reprezentative și cea transmisă Ministerului Muncii există câteva diferențe importante, sperăm ca la aceste negocieri Ministerul Sănătății să înțeleagă eroarea făcută și să o corecteze. Aceste diferențe evidențiază intenția de a diminua câteva categorii de drepturi legale ale angajaților din sănătate, modificările operate ulterior de Ministerul Sănătății încălcând prevederile Codului Muncii.
(3) Trebuie aplicate urgent un set de măsuri, centrate pe acordarea unor drepturi prevăzute deja în legea salarizării, care să determine o creștere a veniturilor salariale.
În privința soluțiilor pe termen scurt, aplicabile până la apariția noii legi a salarizării, vom continua negocierile pe solicitările indicate în revendicări și susținute la Ministerul Muncii:
a. Creșterea salariilor de bază la nivelul anului 2022 pentru toți angajații din sănătate. După aplicarea acestei măsuri pentru anexa nr. VIII din legea salarizării, acest drept nu este acordat încă pentru o serie de angajați care sunt salarizați pe anexa nr. II (ex. infirmiere, îngrijitoare, brancardieri etc.), aceștia reprezentând 21,66% din totalul angajaților, adică 48.240 de angajați. Creșterile variază între 4% și 9%.
b. Recompensa corectă a participării la asigurarea continuității asigurării serviciilor medicale. Măsura pe care insistăm o constituie raportarea sporurilor de tură, a celor pentru lucrul în zilele libere și de sărbători legale și a tarifului orar al gărzilor la salariul de bază în plată pentru toate categoriile de angajați aflate în aceste situații.
c. Introducerea echității în modul de calcul al recompenselor pentru lucrul în diferite condiții de muncă. Măsura pentru care insistăm o constituie raportarea sporurilor pentru condiții de muncă la salariul de bază în plată pentru toate categoriile de angajați. De acest drept sunt privați la ora actuală 35,21% dintre angajații din sănătate, respectiv 78.397 angajați.
d. Reașezarea etică a salariilor de bază ale asistentelor medicale prin intermediul unor măsuri corective.
Pentru fiecare dintre aceste măsuri încercăm să ne concentrăm pe evaluarea impactului financiar și pe găsirea soluțiilor de finanțare.
(4) Propunerile Federației „Solidaritatea Sanitară” la contractul colectiv de muncă la nivel de sector trebuie introduse în conținutul acestuia. Contractul colectiv trebuie încheiat, acordând angajaților din sănătate drepturile de care sunt privați la ora actuală.
Precizăm că obiectivul acțiunilor nu-l constituie greva națională, ci obținerea revendicărilor legitime ale angajaților.
Greva este doar un mijloc extrem pentru a determina guvernanții să onoreze revendicările. Având în vedere că negocierile au debutat din timp există șanse reale să nu se ajungă la grevă.
În același timp însă, dacă guvernanții nu onorează revendicările transmise și dacă majoritatea angajaților semnează pentru grevă atunci se va ajunge la grevă.
SANITAS: „Urmează stabilirea unui calendar de negociere și analiza tuturor propunerilor”
„Prima întâlnire cu Ministrul Muncii, Dl. Marius Budăi și echipa acestuia, pe noua lege a salarizării bugetarilor:
Reprezentanții SANITAS au reiterat principiile care au stat la baza construcției proiectului de lege negociat cu Ministerul Sănătății:
– niciun salariat să nu piardă din venituri,
– să existe creșteri de venituri predictibile pentru toți salariații,
– să se refacă ierarhia în interiorul grilelor ținând cont de importanța socială a muncii fiecăruia, de nivelul de studii și de riscurile la care sunt expuși fiecare dintre salariați,
– să fie eliminate/corectate inechitățile din Legea 153/2017.
Ministrul Muncii a fost de acord cu păstrarea și implementarea acestor principii.
Urmează stabilirea unui calendar de negociere și analiza tuturor propunerilor!
În ceea ce privește revendicările care stau la baza conflictului colectiv de muncă, reprezentanții SANITAS au expus și susținut fiecare solicitare a membrilor noștri de sindicat și au cerut celeritate și seriozitate maximă pentru soluționarea lor pentru a putea readuce echilibrul în SĂNĂTATE și ASISTENȚĂ SOCIALĂ și implicit pentru refacerea păcii sociale!
După analizarea acestora și prezentarea soluțiilor pe care SANITAS le propune, Dl. Ministru Marius Budăi a afirmat că va prezenta în Guvern situația de ansamblu și va susține adoptarea de măsuri menite să rezolve cât mai multe dintre revendicările înaintate!” – informează SANITAS.
Post Views: 79